Avgår – men förgäves

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

McLaren stängs av ändå

Foto: Foto: AP
Offrar sig Ron Dennis säger ifrån sig alla uppgifter, men inte sitt delägarskap i McLaren.

Ron Dennis offrar sig själv för att lindra McLarens straff.

Men det räcker inte. Stallet stängs ändå av.

Efter 28 år som teamchef i McLaren F1 lämnade Ron Dennis sitt uppdrag den 1 mars, men han behöll sin post som vd för McLaren-racing och sin plats som styrelseordförande i McLaren-gruppen.

Men i går lämnade han även de posterna.

– Jag betvivlar att Max Mosley och Bernie Ecclestone är missnöjda, säger Ron Dennis till tyska Auto, motor und sport.

– Det är ingen som krävt det av mig, det är mitt beslut. Det har inget med FIA:s förhör att göra.

Kamp i kulisserna

Men det stämmer knappast med verkligheten. FIA:s president Max Mosley och Ron Dennis har fört en intern kamp och Mosley har tillsammans med bland annat storägaren Mercedes länge arbetat för att minska Dennis inflytande.

McLaren-Mercedes står för andra gången på ett och ett halvt år inför FIA:s världsråd anklagade för fusk och riskerar hårda straff.

Antingen stängs stallet av från ett antal lopp och förlorar väldigt mycket mark i VM-kampen eller så är konstruktörsmäskerskapet över för deras del. Enligt tyska Sport Bild har Bernie Ecclestone redan träffat Daimlers koncernchef Dieter Zetsche och förberett honom på att stallet tvingas betala 35 miljoner dollar i böter och stängs från loppen i Barcelona och Monaco.

”För sent”

För att mildra straffet så mycket som möjligt agerar McLaren – Ron Dennis offrar sig själv, men han släpper inte kontrollen helt. Han behåller sina 15 procent av McLaren, vilket gör att han kommer att ha synpunkter även i framtiden.

– Det är en pseudoavgång, ger fel signaler och kommer försent, säger F1-experten och den trefaldige världsmästaren Niki Lauda.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1