Ronnie Peterson Museum läggs ner

avJohan Linderstam

SPORTBLADET

Går inte runt ekonomiskt

1 av 4 | Foto: Fredrik Hofgaard
LÄGGS NER Ronnie Peterson Museum går inte runt ekonomiskt – trots många besökare. Nu läggs muséet ner.

Minnen från Sveriges största F1-legendar, 14 000 besökare på ett och ett halvt år och entusiaster som kommit från Brasilien, USA och hela Europa är inte nog.

Ronnie Peterson-muséet läggs nu ner.

– Det har varit svalt intresse från kommunen, säger Joakim Thedin, ordförande i Föreningen Ronnie Peterson Museum, till NA.

Sista chansen att besöka Ronnie Peterson Museum är nu i helgen – sedan slås portarna igen på storgatan i Örebro för att inte öppnas på nytt.

Trots 14 000 besökare sedan starten för ett och ett halvt år sedan, flera stora arrangemang och entusiaster som rest runt halva jordklotet för att få njuta av minnena av svensk motorsports största stjärna.

Orsaken stavas – som så ofta – pengar, och hyran på 32 000 kronor i månaden blev till slut nådastöten, skriver NA.

Saknas vilja bland politikerna

– Ekonomin har redan från början varit ansträngd. Vi hade löfte från en person som jobbade på stans eventbolag om bidrag som motsvarade det belopp, 250 000 kronor, som Kultur- och Medborgarnämnden gav oss som startbidrag. Det fick oss att ta beslut att skriva på avtalet för lokalen. Men några pengar blev det tyvärr inte, säger Thedin.

Och det finns ingen vilja i kommunen att stödja muséet.

Besökare från hela världen

– Det som är lite retligt är att vi har haft besök från Italien, Brasilien, Tyskland, USA och England med flera som enbart kommit hit för att titta på muséet. Alla dessa gäster, inklusive alla besökare från andra kommuner i Sverige, har ju varit väldigt bra reklam och gett ett mervärde åt Örebro kommun. Men ingen från turistnäringen har tagit kontakt och velat utveckla eller stödja vår verksamhet. Uppskattningsvis har ju detta också gett kommunen en hel del intäkter, säger Thedin till NA.

– Det som är synd är ju också att det är relativt små medel som hade behövts för att ha bevarat muséet. Det hade i princip räckt med bidrag för månadshyran. Det tråkiga är ju också att ingen kommer att försöka starta ett Ronnie-museum i Örebro någon mer gång. Det är ju synd att inte Örebros mest kända person har ett eget museum.

Kan flytta till Karlskoga

I stället blir det nu en satsning på ett mobilt museum.

– Tanken är att inreda en buss eller trailer och att alltid ha med en av Ronnies F1-bilar utanför. På idéstadiet känns det här väldigt bra. Det blir ett museum där vi istället kan söka upp våra besökare. Idéen är att eventuellt besöka STCC och en del historiska event, säger Thedin.

– Och funkar inte det så får vi ta en invit vi fått om att flytta muséet till Karlskoga.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1