Friidrott

Födelsebeviset: Hon är en kvinna

Av: 

Jonatan Fast

SPORTBLADET

Sportbladets läsare rasar mot ”häxjakten” på Caster Semenya – nu publiceras hennes födelsebevis

Majoriteten av Sportbladets läsare anser att debatten kring Caster Semenyas könstillhörighet liknar en häxjakt. Och nu publicerar medier världen över hennes födelsebevis – som säger att hon är en flicka.

– Hon är en kvinna. Det var jag som födde henne. Hon förtjänar inte det här, säger Casters mamma Dorcus till tidningen The Star.

I onsdags tog 18-åriga Caster Semenya VM-guld på 800 meter. Dagarna därefter har bestått av blossande spekulationer kring hennes könstillhörighet. När över 30 000 av Sportbladets läsare får säga sitt står det klart: debatten liknar en häxjakt.

”Hon frågade varför vi tog med henne hit...”

I torsdags mottog Caster Semenya sin guldmedalj på prisutdelningen. En prisutdelning hon egentligen inte ville besöka.

– Hon sade att hon inte ville gå upp på podiet, men jag sade att hon nog borde det. Hon förklarade att ingen någonsin har sagt till henne att hon inte är tjej. Hon frågade varför vi tog med henne hit, hon sade att vi skulle ha lämnat henne hemma i hennes by, säger Leonard Chuene, president för Sydafrikas Friidrottsförbund enligt The Times.

Ett test ska ge klara besked

Internationella Friidrottsförbundet ska könstesta Semenya, men resultaten av testet kommer inte att bli klara förrän mästerskapet i Berlin är över. Syftet är att reda ut de genetiska omständigheterna. På fredagskvällen publicerade den sydafrikanska tidningen Sowetan Caster Semenyas födelsebevis – där det tydligt framgår att hon är en kvinna. Familjen Semenya vill inte att Caster ska acceptera de könstest som planeras.

– Vi kommer inte att acceptera att hon ska genomföra dessa tester, och vi tycker som hon — att hon borde ha vägrat att ta emot medaljen, säger pappa Jacob Semenya enligt AFP.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 4 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt här.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Friidrott