Årets största misstag

SPORTBLADET

Lasse Anrell: Undrar om Dahlén var riktigt nykter när han valde Luleå

Fyra tränare hade chansen att välja den enklaste vägen till semifinalen.

En av dem valde fel.

Jag tror att Frölunda och Ulf Dahlén gjorde årets största misstag i svensk hockey när man valde Luleå.

Foto: KAI REHN
oväntat val Den stora överraskningen i går när kvartsfinalerna till SM-slutspelet avgjordes var att Ulf Dahlén gick emot vad de flesta hade förväntat sig och valde Luleå. Enligt Lasse Anrell kan det har varit ”årets största misstag i svensk hockey”.

Att välja motståndare är en komplicerad historia.

Det handlar om psykologi och en livsfarlig balansgång där du alltid riskerar att efteråt få se alla dina fiender peka finger mot dig och säga ”Vad Var Det Vi Sa?”.

Det är nästan lika svårt som att tippa.

Jag skulle säga att årets slutspel är det mest svårtippade på mycket länge. Förra året, för att ta ett närliggande exempel, skrev jag att jag tänkte följa HV 71:s väg mot guldet. Jag skulle se alla matcherna – och det gjorde jag också.

Det var bara halvkul, om jag ska vara ärlig. HV:s pressläktare är elitseriens sämsta och förutsägbara matcher är alltid lite tråkigt.

I år finns ingen självklar favorit.

Jag skrev i höstas att allt talade för att Linköping skulle bli årets HV 71 – just för att de var så jämna och att de var det enda laget som inte hamnade i några svackor. Sen hamnade de i en allvarlig svacka. Naturligtvis. Dessutom har de ingen självklar förstemålvakt och det brukar alla lag som vinner SM-guld ha.

Färjestad hade jag inte ens med bland guldkandidaterna i höstas. Just nu ser de starkast ut, med en lagmaskin som förstärkts under hela säsongen. Färjestad har seriens fyra starkaste forwardsuppsättningar. Jörgen Jönsson och Peter Nordström spelar i fjärdekedjan. Herregud?...

Inget SM-guld till HV?71

HV 71 då?

Nja, jag tycker de känns mätta. Tränaren är på väg bort och förhoppningsvis kan de unga JVM-spelarna få fart på alla dästa stjärnor. Om de får spela. Men SM-guld. Jag tror inte det.

Frölunda var favoriter före serien, började uruselt och fick dessutom sina två stora centerstjärnor Andreas Karlsson och Jonas Nordquist skadade och det finns inget lag i världen som klarar den typen av skador utan etablerade inköp – och ändå går hela vägen och vinner mästerskapet. Frölunda försöker och det ska de ha all heder av.

Och att Dahlén dessutom chockar hela Hockeysverige med att välja Luleå istället för Timrå ökar bara på hans rock ’n roll-status och självförtroende. Ulf Dahlén säger att Timrå var det lag han minst av allt ville möta. Jag fattar faktiskt inte varför. Timrå är bra när de är bra men dessvärre för Charles Berglunds lag så är de bra alldeles för sällan.

Frölunda valde alltså Luleå och man kan verkligen undra varför.

Laget har bara vunnit över norrbottningarna en enda gång i vinter. Det handlar alltså inte om ett lag som Frölunda har lätt för. Snarare tvärtom.

Egentligen undrar jag om Dahlén var riktigt nykter när han valde Luleå.

Frölunda utspelat

Tänk på hur året varit:

Den första gången lagen möttes i höstas vann Luleå med – alla goa gubbar minns det med fasa – 8–2. Frölunda var utspelade som små korgossar.

Sen inträffade den löpsedelsmättade historien med matchen i Luleå som slutade med någon sorts akut stressfraktur på Dahléns mentala benstomme och han fick åka akut ambulans till sjukhuset.

–?För mycket kaffe, sa Dahlén.

–?För mycket dålig ishockey från det favorittippade ihopköpta laget från Göteborg, tänkte jag.

Kan bara se en förklaring

Men det slutar inte där.

Luleå har vunnit de tre senaste mötena mot Frölunda. T-r-e s-e-n-a-s- t-e. Jag kan bara se en enda förklaring till Dahléns val – om vi nu väljer bort den naturliga gissningen att han tog sig en preslutspelsfylla i tv-studion i går – och det är att han vill väcka sitt lag.

Jag antar att han har en teori att hans lag i år haft en tendens att slappna av och tro att de är världsmästare och hoppas att målvakten Johan Holmqvist som vanligt fixar det där.

Väljer han ett lag som inte blir nederlagstippat i media så måste spelarna ta i från start. Inte när kvartsfinalserien är förlorad, skulle Dahlén kunna resonera.

Två av seriens bästa kedjor

Det låter kanske som en långsökt förklaring. Dessvärre för Frölunda är det den enda jag kan se som har ens ett uns av förnuft.

Och tittar vi på Luleå så ska vi snabbt konstatera att de har två av seriens absolut bästa kedjor i Omark-Harju-linan och Bartecko-linan. De är nästan lika massiva att möta som Färjestads hela uppsättning.

De har dessutom statistiken på sin sida.

Kommer dessutom backen Pierre Johnsson tillbaka har de Sveriges hårdaste hockeyspelare på isen.

Och viktigast av allt:

Efter den katastrofala inledningen på serien har de sakta men säkert arbetat sig upp mot toppen.

Tar vi bort de första omgångarna – de före Barteckos ankomst – så är Luleå ett av seriens absolut bästa lag.

Därför: Sorry Dahlén – Luleå vinner. Mitt tips: 4–3 i matcher.

Tack för kaffet, som man säger i Luleå?...

avLasse Anrell