Gjorde en Northug – och spådde succén

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-22

Richardsson tvåa och Hellner fyra i Otepää

Rickardsson och en trött Hellner.

OTEPÄÄ/STOCKHOLM. Marcus Hellner gick ut och ”gjorde en Northug” innan loppet när han sänkte förväntningarna på sig själv fullständigt.

Sedan förutspådde 25-åringen tvåan Daniel Richardssons succé och krigade själv till sig en fin fjärdeplats.

– Det är en av mina bättre prestationer placeringsmässigt, men jag har varit i bättre slag andra gånger. Jag känner att jag är på gång, säger Richardsson.

Följ ämnen
Längdskidor

Den normalt så kaxige Petter Northug förvånade när han inför tävlingarna i Otepää gick ut och sade att han är ”för sliten för att vinna”. En taktik som Marcus Hellner kopierade inför det klassiska loppet över 15 kilometer.

– Jag är sliten och behöver någon vecka till. Men jag tror stenhårt på Daniel (Richardsson), sade Hellner till SVT.

Länge tveksam till start

Sedan gick svenskarna ut och imponerade stort i spåret. Norges Eldar Rönning kunde ingen göra något åt men bakom honom tog Richardsson en imponerande andraplats. Extra stort eftersom 29-åringen länge tvekade om han ens skulle åka till Otepää.

– Jag fick lite sjukdom efter touren. Det är inte optimalt. Jag åkte på tisdagen (fjärde januari) till Livinho och tränade då. På onsdag fick jag feber som höll i sig till torsdag, säger Richardsson.

– Förra helgen tvekade jag litegrann (om han skulle åka hit), men det kändes okej när jag tränade. Förkylningen försvann fort.

Härligt besked inför VM

Det tippade Hellner men sin egen form verkar han ha sämre koll på. En ”sliten” Hellner gjorde en kanoninsats på den ovana distansen och hade chans på en pallplats när han kom in till stadion. Men en fullständigt utpumpad Hellner missade pallen med ett par sekunder och föll sedan ihop i målfållan.

Ryske Maxim Vylegzhanin tog istället den sista platsen på podiet. Men svenskarnas insats imponerar stort och lovar gott när VM i Norge, 23 februari till 6 mars, nu kommer allt närmare. Northug kunde inte hota de allra främsta men gjorde en klart godkänd insats på den ovana distansen med en åttonde plast, en dryg halvminuten efter Rönning.

Följ ämnen i artikeln