Boit långt ifrån en VM-plats

SPORTBLADET

Kultfiguren missar 15 kilometer klassisk

Foto: Kenyanen Philip Boit.

Alla har chansen att tävla i VM i längdskidor. Men då måste åkarna bevisa sin kvalitet i kvalet. De tio bästa åkarna tar sig vidare.

Damernas kval till tio kilometer klassisk i Holmenkollen gick av stapeln i dag. Danskan Niviaq Chemnitz Berthelsen vann loppet och är en av de tio som kvalificerat sig. Hon avverkade de fem kilometrarna på 17 minuter och 45 sekunder.

Irina Khodiakova från Kirgizistan är också klar för tävlande i de riktiga mästerskapen i Norge efter att ha tagit sig in på tionde plats. Hon knep den sista platsen två minuter och 35 sekunder efter vinnaren Berthelsen.

Herrarna har nyligen avlutat sitt kval och vinnaren där heter Benjamin Koons från Nya Zeeland. Hans sluttid blev 29 minuter och 59 sekunder efter att de tio kilometrarna avverkats.

De tio bästa av totalt 48 åkare får chansen att representera sitt land i VM när det är dags för 15 kilometer klassisk åkning.

Ett rutinerat "blåbär" borta

Kenyanen Philip Boit, 39, är en av herrarna som kvalat i dag. Han har blivit lite av en kultfigur i längdskidåkningsvärlden. I dag försökte han bli bland de tio bästa så att han får chansen i 15 kilometer klassisk senare under VM.

Han har tidigare sagt att mästerskapet i Holmenkollen blir hans sista. Philip Boit är en duktig löpare på 400 meter, som sadlat om till längdskidåkning – och blivit allt bättre.

Men i dag räckte inte Philip Boit till. Kenyanen gled in på 42:a plats, hela sju minuter och nio sekunder bakom segraren Benjamin Koons. Men det finns fortfarande en chans för Philip Boit under torsdagens sprint, och om kroppen håller kan han även ställa upp i tremilen.

ARTIKELN HANDLAR OM