Niklas Edin: ”Var fara för hans liv”

Edin om sjuke lagkamraten som satte prägel på OS-laget

avStefan Holm

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

Foto: Aaron Favila / TT / NTB Scanpix

GANGNEUNG. Niklas Edin lever med ständig värk men det finns curlingspelare som har haft det värre.

Stefan Nyström, hans bäste vän och före detta lagkamrat, drabbades av en varböld i hjärnan och gick en match mot döden.

– Sjukdomen tog slut på hans elitkarriär, berättar den svenske skippern.

Ankaret i det svenska OS-laget började spela curling med barndomskompisarna Stefan Nyström, Jörgen Granberg och Patrik Westerlund, och även de första upplagorna av lag Edin var framgångsrika.

2004, då Patrik hade slutat och ersatts med Fredrik Lindgren, vann laget sensationellt junior-SM och det var bara början på en guldgnistrande säsong.

Sensationellt JVM-guld

SM-titeln gav en biljett till JVM och när Niklas Edin lämnade kanadensiska Trois-Rivières var det som juniorvärldsmästare.

Sverige slog Schweiz med 5–4 i finalen men för lagets då 18-årige skipper, han med blåfärgade skäggtussar på hakan, var det inte den totala lyckan.

Foto: PRIVAT/TT
Niklas Edin med sitt blåfärgade skägg i JVM 2004 och i OS 2018.

Under perioden mellan JSM och JVM blev nämligen Stefan Nyström svårt sjuk och fick ersättas av Nils Carlsén, skipper i det lag de besegrat i JSM-finalen.

– Han blev riktigt sjuk, drabbades av en väldigt farlig sjukdom och var inne på sjukhus. Det var fara för hans liv ett tag. Ja, han var väldigt dålig och gick ner väldigt, väldigt mycket i vikt. Det var inte superkul. Sjukdomen tog slut på hans elitkarriär, säger Niklas Edin.

Önskar du att han hade varit med på den här resan?

– Verkligen.

Stefan Nyström drabbades av hjärnabscess, det vill säga en böld i det centrala nervsystemet.

– En bihåleinflammation gick fel väg. Det blev ambulans och akutoperation och sedan hölls jag nedsövd i tio-tolv dygn. Efter det blev det ytterligare tre operationer så återhämtningen tog sin lilla tid, men i dag lever jag ett vanligt Svensson-liv och ska inte klaga. Jag var ju inte så medveten om vad som hände. Alla runt omkring hade det mycket tuffare, säger Stefan Nyström.

När han återfick medvetandet insåg han inte i vilket dåligt skick han var och skulle bestämt följa med sina kompisar till Kanada.

– Ja, när jag vaknade till liv skulle jag spela VM om en månad. Det tog ett tag innan jag insåg att det inte var möjligt. Sedan, när de skulle åka, sa jag: ”Hoppas att det går jävligt bra så att det inte blir en grej att bara vara med.” De vann, och det var jävligt roligt.

Bästisar sedan födseln

Spelarna tog honom på inte bara på orden den gången. Enligt Niklas Edin har Stefan Nyström, 32, även satt prägel på OS-laget.

– Stefan är en av de mest ödmjuka människor jag känner. Han har en superstor del i att vi fick den här ödmjukheten och blev bra lagspelare tidigt i karriären. Ja, det har jag honom att tacka för. Stefan är en superbra kille och jag träffar honom så ofta jag kan. Vi är bästisar sedan födseln, säger Niklas Edin.

Foto: TT/PRIVAT
Stefan Nyström följer lag Edins framfart i OS-curlingen.

Stefan bor kvar i Sidensjö utanför Örnsköldsvik där han driver en potatisodling. Han tog upp curlingen när han blev starkare, men elitkarriären var över.

– Niklas ville satsa mer än oss andra och då blev det nya lagkonstellationer. Jag spelade några säsonger till, mest för att vi hade en plats i elitserien som ingen ville ta över. Ja, vi spelade tills vi åkte ur. 2008 måste det ha varit.

Hur är det att se Niklas spela i OS?

– Det är riktigt kul. Det är Niklas-feber här uppe i hembyn. Vi är många som är stolta, säger Stefan Nyström.

LÄS MER: OS TV-tider onsdag 21 februari
LÄS MER: OS-guide 2018: Alla grenar
LÄS MER: Medaljligan i OS 2018
LÄS MER: OS resultat 2018: Gren för gren

ARTIKELN HANDLAR OM