Northug sågas i Norge: Han är en snyltare

SPORTBLADET

Får hård kritik på hemmaplan

Petter Northug är den i största norska skidstjärnan just nu.

Men alla norrmän är inte imponerade över honom.

Författaren Aslak Sira Myhre riktar hård kritik mot Northug.

– Han är en snyltare, säger han.

Petter Northug har retat gallfeber på många svenskar, då han vid flera tillfällen legat bakom Anders Södergren eller någon annan svensk i stora delar av ett lopp, för att sedan i slutet spurta och gå i mål som etta.

”En snyltare”

Men det är inte bara i Sverige man tycker att den taktiken är lite smutsig. Även i hans hemland Norge finns det kritiker. I SVT:s program Korrespondenterna, som sänds 21.30 i SVT2 i kväll, kallas han för en snyltare av politikern och författaren Aslak Sira Myhre.

– Petter Northug representar det nya Norge. Som skidåkare är hans ideal att någon annan ska ligga och dra. Teichmann, Hellner, Richardsson eller Södergren ska ligga och dra i 49,5 km. Målet för Northug är att inte dra och slösa kraft, säger han, och fortsätter:

– Andra ska jobba och så ska han spurta i slutet. Han är en snyltare. Och det nya norska idealet är att man ska vara en snyltare, man ska leva av andras arbete. Så dessvärre har både ekonomin och längdåkningens ideal har blivit att man ska vara en snyltare.

Annorlunda förut

Sira Myhre, som är före detta partiledare för Rød Valgallianse, anser att det var helt annorlunda förut.

– Ta Oddvar Brå och Petter Northug, som båda är två norska skidåkartyper. Båda kommer från Tröndelag och är typsika för sin tid. Oddvar Brå representerade skidåkningen i en tid när de norska idealen var jämlikhet och att klara sig själv. Skidåkaren skulle ut i skogen själv och vara sportslig.

ARTIKELN HANDLAR OM