Efter bluffmatchen: Boxarna stängs av

SPORTBLADET

Tränare straffas också

Foto: Akilles Adnan (till vänster) hävdade att han vann mot Vame Kartweli. Men boxaren till höger var i stället en träningskamrat som förlorade medvetet.

De skyllde på magsmärtor, en märklig segerritual och klantiga letter.

Men nätet av lögner hjälpte inte.

Sportbladets avslöjande om en fejkad boxningsmatch har nu lett till att en svensk proffsboxare och en av våra största tränare stängs av.

Det dröjer innan det svenska proffset Akilles Adnan, 22, får boxas igen. Det dröjer längre tid innan välmeriterade tränaren Vassyl Boguslavski får träna igen. För i går beslutade Proffsboxningskommission att stänga av dem i 9 respektive 24 månader.

Till grund för domen ligger Sportbladets avslöjande från fjärde januari. Där skrevs om en proffsmatch i Riga där Adnan noterats som vinnare mot landsmannen Vame Kartweli. Men matchbilder och vittnesmål pekade på att motståndaren inte var Kartweli, utan en träningskamrat som förlorade i hans ställe.

”Misstag”

I utredningen bedyrade de inblandade sin oskuld. 17 januari lämnade både Adnan och hans tränare Boguslavski skriftliga löften att Kartweli, tvärtemot vad fotografierna visade, hade stått på andra sidan ringen den där Rigakvällen. Att matchen hade pågått två ronder längre

än tillståndet beskrev tränaren som ”ett misstag”.

Nio dagar senare gav Adnan en ny version: visst hade han besegrat Kartweli, men senare samma kväll hade han också mött träningskamraten i en betydelselös uppvisningsmatch. Att han efter den matchen poserade med höjda armar bredvid ringdomaren förklarar han i utredningen med att ”han höjt nävarna i glädje över att hans kondition var bra”.

Erkände till slut

Ett par timmar senare kom nästa förklaring. Plötsligt mindes Akilles Adnan att han fortfarande hade mött Kartweli, men att motståndaren hade fått ont i magen och efter fem ronder låtit träningskamraten ta över – och förlora.

Fasaden sprack till slut och Boguslavski erkände att han hade lämnat fel uppgifter. När Adnan hörde det backade han också.

För Vamehi Kartweli har turerna inneburit att förlusten strukits från hans register, att han står kvar på tio segrar och noll förluster och att han snarast vill börja träna intensivt igen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Boxning