Wennman: Vad väljer du i helgen, laget eller frun?

Foto: Foto: BILDbyrån
derbyfest? I en undersökning utförd av spelsajten better.com svarar 22 procent av männen att de hellre dumpar sin partner än sviker sitt favoritlag.

LONDON. Framför oss har vi en kanonhelg med fyra derbyn (West Ham–Arsenal, Birmingham–Aston Villa, Sunderland–Newcastle, Liverpool–Everton) och en toppmatch (Tottenham–Manchester United), så det är läge att ställa frågan:

Älskar du ditt lag mer än du älskar din fru?

Lite känsligt det där, kanske. Det låter dessutom som om alla fotbollsfans är av manligt kön, men förklaring kommer.

Bläddrar i Daily Star, en av dessa engelska tabloider som blandar nakna bröst, skandaler, häpnadsväckande historier, rena påhitt och sport i en säljande mix.

Det är ofta underhållande, om man inte tar livet så gravallvarligt.

Läser om fembarnsmamman i Hull som kom hem på fyllan och gav sin sambo en örfil. Sen tog hon en tugga av hans öra och spottade ut biten på golvet. Varpå familjens hund, en yorkshireterrier, åt upp öronbiten. Rättegång pågår. Hunden blånekar.

Efter detta drama är det möjligt att den 44-årige mannen älskar sitt favoritlag, kanske Hull City, mer än sin kvinna. Ska man tro en annan artikel i samma tidning är det till och med högst troligt.

Där redogörs nämligen för en undersökning utförd av spelsajten bettor.com. 3 000 manliga fotbollsfans fick svara på frågan om vad som är viktigast i deras liv – klubben de håller på eller frun/flickvännen?

22 procent av dem svarade att de hellre dumpar sin partner än sviker favoritlaget. Begränsar man svaren till liverpoolområdet var siffran över 30 procent, en person av tre.

De flesta slår det med råge

Egentligen vet jag inte vad man ska säga om det. Som ensamvarg har jag no comments. Däremot är jag villig att kommentera andra intressanta siffror ur diverse undersökningar, framtagna av Daily Star:

1) Ett engelskt fotbollsfan går och ser sitt lag i genomsnitt elva gånger per säsong.

Kommentar: För mig, som ser 50–60 matcher, låter det lite. Men håller du på Man United och bor i London, till exempel, förstår man. Alla har ju inte säsongsbiljetter.

2) Medel-supportern kan gå omkring i max tolv minuter utan att tänka på fotboll, enligt en undersökning bland 2 000 fans.

Kommentar: Det är ändå elva och en halv minut längre än Erik Niva.

3) En engelsman ägnar 168 timmar om året åt fotboll på tv.

Kommentar: De flesta svenskarna i min bekantskapskrets slår nog det med råge.

4) 15 procent av engelska fotbollsfans är kvinnor.

Kommentar: Hur vet man det när det bara är män som tillfrågas i dessa undersökningar?

5) Den genomsnittliga åldern på läktarna i Premier League är: 42.

Kommentar: Ja, vi är några som drar upp den lite.

6) Fans i åldersgruppen 20–34 år fick frågan ”skulle du hellre se VM i fotboll på plats än ligga med ditt livs drömkvinna?” 95 procent valde VM.

Kommentar: Hm. VM i Ryssland eller en natt med Jennifer Lopez? Jag vet vad jag tar.

Bränner 1 145 kalorier

7) Enligt Viktväktarna dricker en engelsman i genomsnitt fyra pints öl framför tv:n under en VM-match, vilket är lika med 908 kalorier.

Kommentar: En annan undersökning, av sajten 118Footie, kontrar med att du bränner 1 145 kalorier när du står och hejar på läktaren.

8) Barclays Globan Fans Report konstaterar att 70 procent av fansen absolut vill läsa tidningen för att hålla koll på sitt lag.

Kommentar: Eftersom det tydligen gäller tidningar av papper är det glädjande.

9) De senaste siffrorna påstår att en genomsnittlig åskådare i Premier League tjänar 38 000 pund om året, alltså cirka 420 000 kronor.

Kommentar: Låter mycket. Bekräftar bara att slipsarna tagit fotbollen från arbetarna.

10) 60 procent av fansen spelar själva fotboll nån gång då och då.

Kommentar: Men de andra 40 procenten vet förstås bäst.

Finns hopp för mänskligheten

Om du därhemma som långtidsparkerar i tv-soffan i helgen motsvarar ett typiskt engelskt fotbollsfan är du alltså man, 42 år, dricker fyra öl till varje match, tjänar 420 000 spänn om året, tänker på fotboll minst var tolfte minut, läser Sportbladet i papper och lirar i korpen emellanåt.

Du älskar ditt favoritlag, men tillhör de 78 procent som föredrar frugan om du måste välja. Det finns trots allt ett litet hopp om mänskligheten.

avPeter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM