Hans chock: opereras akut

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Södergren tar bort testikel: ”Säsongen kan vara över”

Anders Södergren.
Foto: Bildbyrån
Anders Södergren.

Förbundskaptenerna trodde han ställde in världscupen bara för att han var hängig.

Men sent i går ringde Anders Södergren, 31, och sa som det var: han måste opereras för en knöl i testikeln och riskerar att missa hela säsongen.

–?När man får sådana här besked betyder inte skidåkningen något alls, säger han i ett pressmeddelande.

Kroppen kändes seg, så i onsdags ställde Anders Södergren in världscupspremiären i Gällivare. I går undersökte han sig på Östersunds sjukhus – och fick en chockartad diagnos:

Läkarna fann en cellförändring i högra testikeln, så Södergren tvingas omedelbart operera bort den.

Byter fokus

–?För mig är det hälsan som går i första hand. Det känns overkligt. Från att ha varit helt inställd på att lyckas i världs-cupen får jag byta fokus helt. Allt har gått så snabbt, säger han i ett pressmeddelande.

Operationen skedde i morse, men än är det för tidigt att avgöra när Södergren kan återvända till spåren.

–?Provsvaren tar sin tid. Om den är godartad kan ni räkna med att jag är tillbaka i tävlingssammanhang inom några veckor. Är det den elakartade varianten får jag ställa in mig på behandling och då kan hela säsongen vara körd, säger han.

”Minimera skadan”

Klockan hade passerat halv tio när Södergren kontaktade sin vän Torbjörn Nordvall, landslagets pressansvarige, och bad honom berätta allt för förbundskaptenerna, som dittills trodde att det rörde sig om en simpel sjukdom.

–?Anders sa till mig att han fortfarande kan åka skidor, att felet inte är där. Han vill bara minimera skadan, säger Nordvall.

Södergren gjorde troligen sitt livs säsong i fjol, och har på försäsongen fortsatt på den inslagna vägen. Förra helgen tog han en storstilad dubbelseger i Bruksvallarna och sa då att han siktade mot pallen i Gällivare.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN