OS 20 största ögonblick

avJennifer Wegerup, Johan Flinck, Mats Wennerholm, Simon Bank, Thomas Tynander

Sportbladet har rankat Pekings mest minnesvärda händelser.

20
MA LIN En evig tvåa blir etta för evigt.
Efter tre VM-silver lyckades Ma Lin vinna det kanske högst skattade av alla bortåt 50 OS-guld Kina tar i Peking-OS. Och han gjorde det genom att besegra såväl Wang Liqin som Wang Hao i semi och final. En av spelens mest värdiga vinnare.

19
EN LITEN NATION Vinner guld.
Luftgevär kanske inte är den sexigaste av OS sporter. Men säg inte det till en indier. Indien, med dryga miljarden invånare, hade bara fyra individuella medaljer och ett lag-guld. Då steg Abhinav Bindra fram med sitt luftgevär och sköt guldet till Indien.

18
JÖRGEN PERSSON Stoppar tiden.
Samsonov var den ende som skulle kunna rå på de omöjliga kineserna. I stället rådde en 42-årig hallänning på världsfemman efter en time-out vid underläge 1-3 i set och 1-4 i femte. Om matchbollen säger J-O Waldner: "Jag har aldrig sett en sådan avslutning på en så stor match".

TV: Se klippet

17
KINAS UNDER Hemmalaget sopar rent.
I Sydney passerade man Tyskland. I Aten gick man förbi Ryssland. Hemma i Peking besegrade Kina för första gången USA och vann medaljligan - överlägset. Därmed är spelen fulländade för kineserna.

16
LEO MESSI Får spela. Och gör det.
OS-fotbollen började med fullt slagsmål mellan Fifa och klubbarna. Messi var en av dem som hamnade i kläm. Barcelona ville ha honom, Argentina också. Till slut fick han spela - och dribblade hem ett OS-guld.

TV: Se klippet

15
PIA SUNDHAGE Vinner OS.
Som flicka tvingades hon spela med pojkarna och kalla sig Pelle för att få hålla på med sin älskade fotboll. I OS i Peking fick Sundhage sin revansch på alla de som motarbetat henne. Hon ledde USA till guld. En av de största titlar en svensk fotbollstränare vunnit.

TV: Se klippet

14
JINGJING Firar världsherraväldet.
Alla firar på olika sätt. När den fenomenala simhoppsdivan Guo Jingjing säkrat sitt andra guld i Peking, och därmed platsen som historiens främsta OS-hoppare så firade hon med... ja, ett halvt leende ungefär. Hon hade redan uttryckt sig klart. På svikten.

13
19-17 En modern klassiker.
Det finns tennisdraman som inte ens Björn Hellberg vågar titta på. Tennisoraklet valde att sätta sig i bilen och köra runt i Laholm och lyssna på Radiosporten när det var som mest spännnande i dubbelsemifinalen. Vi som vågade titta såg OS-historiens längsta match, 4 timmar och 45 minuter, och en modern klassiker.

TV: Se klippet

12
FAMILJEN LOPEZ Sopar mattan.
Ondina Lopez är flygrädd men hade lovat sina tre barn att ta sig från hemmet i Texas till OS i Peking om de alla fick en plats det amerikanska laget i teakwondo. Det fick de, så Ondina var på plats för att se alla tre - Steven, Mark och Diana Lopez - vinna medaljer. Lika nöjd var säkert förbundskaptenen, storasyster Jean Lopez. Så många syskon i ett landslag har inte upplevts i OS på över 100 år.

11
STEPHANIE RICE Blir simvärldens drottning.
Olika falla den avbrutna kärlekens lotter. Stephanie och Eamon var Australiens hetaste kärlekspar. Så gjorde de slut för att satsa på OS.
Resultatet? Eamon gjorde fiasko, Stephanie vann tre distanser och blev OS simdrottning.

10
JELENA ISINBAJEVA Lämnar jorden.
Hon hade två nysatta världsrekord i stav i ryggen, 5.03 i Rom och 5.04 i Monaco. Men det är inga höjder för en tjej som enligt tränaren är tränad för att hoppa 5.20. Hon pallade för trycket och var en av få som lyckades försvara sitt OS-guld från Aten. Världs-rekordet 5.05 var bara en formalitet.

TV: Se klippet

9
RAFAEL NADAL Tar över tennisvärlden.
OS-tennisen har varit de stora skrällarnas turnering sedan den kom tillbaka på OS-programmet 1988. Men för första gången höll en favorit och passade också på att under OS peta ner Roger Federer från tennistronen efter 4,5 år.

8
KINA Tar revansch.
OS största duell, den mellan USA och Kina, nedkokad till en tävling, på två timmar, mellan sex amerikanska och sex kinesiska flickor. Ett skådespel som innehöll allt: fantastiska prestationer, svidande missar, tuffa tårar och smittande lycka.

7
DEBBIE PHELPS Kramar sin son.
Vad gör man när man just blivit historiens bäste simmare? När man gjort något som ingen någonsin gjort förut?
Michael Phelps ville bara krama sin mamma. Och så gjorde han det.

6
JAMAICA Krossar allt.
Jamaica har 2,8 miljoner invånare på en yta mindre än Upplands. Utdelningen blev sex guld, två silver och tre brons, allt på sprintsträckorna från 100-400 meter. Med och utan häckar. Det var inte bara Usain Bolt som stod för undret. Damerna vann tredubbelt på 100 meter och Veronica Campbell tog sitt andra raka OS-guld på 200.

TV: Se klippet

5
MATTHIAS STEINER Visar all sin styrka.
På sin hustru Susanns dödsbädd lovade den tyske supertungviktaren Matthias Steiner att hålla fast vid sin dröm om OS-guld. Han höll sitt löfte till frun, som dog efter en bilolycka. På prispallen kysste Steiner ett foto av Susann och sa:
– Jag hoppas att hon såg mig.

4
JASON LEZAK Räddar en amerikansk dröm.
Batman har Robin, Fantomen har Guran, Sherlock hade Watson. Michael Phelps hade Jason Lezak, en lojal lagkappssimmare som på 4x100 fritt simmade de snabbaste hundra meter en människa simmat. Och höll åttaguldsdrömmen vid liv.

TV: Se klippet

3
USAIN BOLT Springer genom ljudvallen.
Bolt hade satt världsrekord på 100 meter. Men skulle 200 Bolt bjuda på samma spänning? Få trodde det. Michael Johnson trodde det inte. Men det behövdes bara en kurva för att bevisa motsatsen. Bolts första hundra gick på 9.96, andra på 9.34. Summa: 19.30. Det omöjliga hade plötsligt blivit möjligt. Och ingen pratar om "omöjligt" rekord längre.

TV: Se klippet

2
MICHAEL PHELPS Sista meter.
Om någon tvivlat på att Michael Phelps skulle vinna åtta guld så slutade de efter 100 meter fjäril. Serben Milo Cavic ledde loppet i 99,99 meter, han var bergsäker med en halvmeter kvar. Resten är svårt att förklara, men på något sätt dök Phelps in, liksom från ovan, och vann. Med en hundradel. Magi.

1
USAIN BOLT Joggar genom ljudvallen.
Han kom till OS som en av tre favoriter. Usain Bolt hade visserligen satt nytt världsrekord på 100 meter med 9.72. Men det var i maj. Och i sista mötet före OS hade han fått stryk av landsmannen Asafa Powell i DN-galan i Stockholm. Dessutom var han nybörjare på 100 meter. Förra året sprang han ett enda hundrameterslopp och klockan stannade på i sammanhanget måttliga 10.03. Det fanns många frågetecken runt "The Lightning Bolt", blixtnedslaget från Jamaica. Innan OS-finalen. Sedan kom den fantastiska starten, den fantastiska acceleration upp till 50 meter och...sedan var det över. Det var som om farten var så hög att han riskerade att lyfta och han fällde ner armarna i en helt egen segergest tjugo meter från mål. Han tittade mot publiken, slog sig på bröstet och klockan stannade på 9.69. Nytt världsrekord. Första tiden någonsin under drömgränsen 9.7. Och då hade han till och med glömt att knyta ena skosnöret.

TV: Se klippet