Svensk sprinttränare tror på nya rekordtider

SPORTBLADET

”Jag tror han kan springa på 9,55”

PEKING. Var går gränsen för Usain Bolt?

– Jag tror han kan springa på 9.55, säger svenske sprinttränaren Håkan Andersson.

Diskussionen efter loppet i går handlade om vad nya världsrekordet varit om inte börjat segerdansen redan tjugo meter från mållinjen.

– Men det är inte bara det, säger Håkan Andersson.

Finns mer att kapa

– Han hade en reaktionstid på 0.165 och bara där kan han plocka tre hundradelar. Dessutom var det nollvind. Maximal medvind hade kapat ytterligare någon tiondel. Plus då att han sprang med händerna i byxfickorna sista tjugo.

Håkan Andersson har studerat tidigare världsrekordlöpare och tagit tid på vilka delar av loppet det varit bäst. Som Maurice Greene första trettio meter och Carl Lewis avslutningar.

– När jag la ihop de bästa splittiderna för var och en till ett helt lopp hamnade jag kring 9.54-9.55. Så det är väl dit det pekar för Usain Bolt. han är ju nästan komplett.

”Tror de är rena”

Svenske sprintern Stefan Tärnhuvud har tränat med de jamaicanska stjärnorna i två omgångar – 2003 och 2006.

– Och jag tror de är rena, säger han.

– Jag tror inte det är några större hemligheter, mer än att Jamaica har så extrema talanger samtidigt som alla tränare och ansvariga drar åt samma håll numera.

Vad säger du själv som sprinter om Usain Bolt?

– Att han är världens största sprinttalang någonsin. Han har full kontroll på sin långa kropp, det är det so gör honom oövervinnerlig. han har en steglängd som ingen annan är i närheten. Jag saknar ord.

De hundra meterna i går tog han i knappt 41 kliv.

Det är världsrekord det också.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS