Seger för Tomescu i damernas maraton

SPORTBLADET

Paula Radcliffe fick ingen OS-revansch

Foto: Maratonsegrarinnan Constantina Tomescu på upploppet.

38 år är ingen ålder för en maratonlöpare. Det vet Constantina Tomescu, som natten till söndagen vann damernas OS-maraton.

Då kan det vara värre att vara 34, skadeförföljd och ha ständiga OS-besvikelser bakom sig.

Så är fallet för en av friidrottsvärldens mest enträgna stjärnor.

Paula Radcliffe, 34 år (35 i december) har funnits med i världstoppen i mer än ett årtionde. Hon har satt världsrekord i maraton, och varje gång det vankas ett OS är hon en av favoriterna.

Varje gång går det fel.

I Sydney 2000 slutade hon fyra och just utanför pallen. Inför OS i Aten 2004 skadade hon benet två veckor före spelen och tvingades äta antiinflammatoriska tabletter som gav henne magproblem. Sedan tvingades hon avbryta både maratonloppet och loppet på 10 000 meter.

Radcliffe kroknade

I Peking fanns en chans till revansch. Men en stressfraktur tidigare i år har smulat sönder förberedelserna,. Dessutom har hon haft problem med ett lår, och det var länge osäkert om hon skulle ställa upp i maran.

När Radcliffe väl kom till start fanns inte kraften – eller hälsan – där för att matcha de främsta hela vägen. En sliten Radcliffe var länge med i striden men kroknade, haltade i mål som 23:a och var till slut sex minuter efter täten.

Segrarinnan Constantina Tomescu, 38, lade grunden till OS-guldet efter halva loppet när hon ryckte utan att någon svarade. Med en mil kvar hade hon ett försprång på en minut, och i mål var hon sedan 22 sekunder före Catherine Ndereba, Kenya, och ytterligare en sekund före trean Zhou Chunxiu, Kina. Segertiden blev 2.26,44.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS