Har känt stanken hela hösten

SPORTBLADET

LONDON. Nånstans ligger det en död råtta och luktar.

Det är ju så dom säger i England, ”I smell a rat”, när vi svenskar pratar om begravda hundar.

Jag har känt stanken hela hösten.

När, hur och varför gick det snett mellan Svennis och Andreas Isaksson?

Foto: Det luktar, Svennis!

Bland alla ”därför” som presenteras idag tror jag alltså det finns nåt som vi inte lyckats sätta fingret på än. En dold sanning som mörkats av Manchester City, Sven-Göran Eriksson och Andreas Isaksson.

Det är mest en känsla jag har, men jag har ju inte varit helt fel ute tidigare i den här följetongen.

Teorierna om varför Svennis petar Isaksson varierar:

1) Isak är för dålig i spelet med fötterna, en allt viktigare detalj för målvakterna i dagens toppfotboll.

Kommentar: Ja, det ligger mycket i den saken. Men han är bra på mycket annat. Göra räddningar, till exempel. Inte helt oviktigt för en keeper. Spelet med fötterna var dessutom utmärkt mot Bolton senast.

2) Svennis anser att Joe Hart är mer allround, starkare fysiskt och inte lika skadebenägen som Isak. Ett säkrare val på lång sikt, helt enkelt.

Kommentar: Ligger mycket i det, går inte att argumentera mot.

Åldern spelade ingen roll

3) Joe Harts unga ålder (20) blev avgörande, han utvecklas i snabb takt och kan så att säga bli en ”Svennis-man” som svensken kan forma och sola sig i glansen av i framtiden.

Kommentar: Njää...Svennis största bekymmer när Isaksson blev skadad i början av säsongen var att han hade två så unga målvakter som Hart och Kasper Schmeichel. Han ville köpa en äldre rutinerad, men hittade ingen innan transferfönstret stängde. Han ansåg Hart för oerfaren. Åldern spelar alltså ingen roll här.

4) Fansen och media i Manchester föredrar den populäre Joe Hart, vilket inte undgått Svennis.

Kommentar: Sant, men ingen avgörande faktor. Fansen älskar en vinnare, vad han än heter. Ett par kanonmatcher av Isak och han hade varit kung.

5) Joe Hart (och Kasper Schmeichel) är glada, positiva gossar som sprider glädje omkring sig i truppen. Isaksson har en mer trulig, grubblande attityd och har klart svårare att sitta på bänken.

Kommentar: Stämmer bra. Alla har sitt sätt att vara, och Isak rår inte över sin personlighet. Men det har aldrig varit nåt ”Beckham-förhållande” mellan Eriksson och Isaksson. De har inte växlat många ord med varann. Svennis påpekar dessutom gång på gång att han ”inte känner” Isak, vilket är mycket märkligt.

6) Isak har aldrig varit Svennis förstaval.

Kommentar: Den teorin tror jag är fel. Hade inte Isak blivit skadad direkt efter Svennis ankomst hade hans situation sett annorlunda ut nu.

7) Svennis hämnas för att en just återställd Isak åkte till Sverige och spelade EM-kval, mot Svennis vilja.

Kommentar: Mycket intressant, här kan grunden till senare motsättningar skapats. Svennis ville ha Isak kvar i City för rehabilitering och träning. Isak struntade i det, och det kan ha uppfattats som svek och bristande respekt från Svennis sida.

8) Manchester Citys uteförsvarare upplever större trygghet med Hart i målet och litar inte lika mycket på Isaksson.

Kommentar: Så kan det vara. Man kan i alla fall anta att Svennis pratat med både lagkaptenen Richard Dunne och mittbackskollegan Micah Richards för att få deras åsikter. Underligt vore det annars. Glöm inte att Hart är mycket bra!

Isaksson är inte överskattad

9) Det handlar om ren affärsverksamhet.

Kommentar: Svennis har dramatiserat utnämningen av en förstemålvakt i ett perfekt läge inför transferfönstrets öppnande. Nu kan det inte ha undgått nån att Isaksson är besviken och vill byta klubb. Ärligt att ge Isak besked, förstås – men också smart. Vill kanske Svennis använda den svenske landslagskeepern som delbetalning i en kommande stordeal, rent av?

10) Isak är helt enkelt en överskattad målvakt bland oss svenskar.

Kommentar: Det tycker jag inte. När han är i form tillhör han de bättre i Premier League. Det är emellertid inte alltid lätt att anpassa sig i den här ligan, och vi får inte glömma att han fick sitta på bänken bakom Nicky Weaver i fjol. Det kan inte vara en tillfällighet att både Stuart Pearce och Svennis sett svagheter i hans spel, men Isak har också haft otur med skador.

Petningen av Isak kan förstås vara ett sammanlagt resultat av flera av de ovanstående punkterna.

Men den elfte teorin är alltså den döda råttan, den begravda hunden. Den gravade taxen, som vi säger.

Är det den som fått Mr Nice, Svennis, att rätt skoningslöst kasta in en VM-rutinerad målvakt bland de urkramade kaviartuberna i kylskåpet?

Det finns nåt mer här, jag är säker på det.

ARTIKELN HANDLAR OM