Publicerad:
Uppdaterad:

Spöket: Giffarna

Av: Martin Ohlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Tung svit för MFF: ”Negativ inställning”

SUNDSVALL. Ett tjugo år gammalt spöke har på nytt slagit till i Sundsvall. Offret var precis som vanligt Malmö FF.

– Klart att det finns en liten positiv känsla inför de här matcherna, säger Giffarnas lagkapten Stefan Ålander.

Foto: STOPPADE – IGEN Sundsvall är en skräckmotståndare för Malmö. Skånelaget har det hopplöst svårt uppe i norr.

Hade GIF Sundsvalls tränare Per-Joar Hansen fått schemalägga allsvenskan hade han nog valt att möta Malmö hemma varje vecka.

Senast MFF lyckades vinna på Norrporten Arena (tidigare kallad Sundvalls Idrottspark) var nämligen 1988. Då hette en av lagets målskyttar Martin Dahlin och i Sundsvalls anfall spelade en 18-åring vid namn Tomas Brolin.

Sedan dess har det varit mer eller mindre tvärstopp för skåningarna trots att man i de flesta fall gått in i matcherna som storfavoriter.

”Det får stå för er”

Gårdagens match blev inget trendbrott. Trots ett antal bra målchanser samt en straffspark tvingades man åka hem till Malmö med bara en poäng i bagaget.

Men trots att han återigen varit med och satt käppar i hjulet för stjärnspäckade MFF  vill inte Stefan Ålander dra alltför stora växlar på historiken.

– Ni journalister gillar ju att hålla på med statistik, så det får stå för er, säger han med ett leende. Men han medger att man som spelare kan ha extra bra eller dåliga känslor inför möten med vissa lag och att den här typen av sviter kan ha logiska förklaringar.

Varför tror du Malmö har så svårt att vinna här uppe?

– För det första är det ju alltid skönare att spela hemma. Sen är ju det här Malmös längsta resa och dessutom spelar vi på konstgräs. Kanske har de en negativ inställning redan innan matchen börjat, säger Stefan Ålander.

Inget komplex

Att det skulle finnas ett djupt rotat Sundsvallskomplex i Malmö FF:s själ är dock inget som lagets tränare vill hålla med om.

– Nej. Hade vi bara gjort mål på straffen så hade vi nog slagit hål på den där myten, säger Roland Nilsson.

Publicerad:
Publicerad: