Almenäs pojkvän blev av med bronset

SPORTBLADET

”Inte någon chock”

Foto: Jessica Almenäs och Tony André Hansen. Foto: SARA RINGSTRÖM

Jessica Almenäs pojkvän Tony André Hansen, 29, blir av med sitt OS-brons.

Detta sedan hans häst Camiro testats positivt för capsaicin.

Hansen tänker dock ta ärendet vidare.

– Vi menar att domen är helt fel, säger han.

Det är det internationella ridsportsförbundet, FEI, som har tagit ifrån Hansen medaljen och som också stänger av honom i fyra och en halv månad. Tony André Hansen var den bäste av de fyra ryttarna i det norska laget som tog brons och när Hansens resultat ny stryks är hans lagkamrater Morten Djupvik, Stein Endresen och Geir Gulliksen inte tillräckligt bra för att vinna någon medalj. I stället går nu bronset till fjärdeplacerade Schweiz.

”Domen är helt fel”

Testen på Hansens häst Camiro visade på det förbjudna preparatet capsaicin. Enligt FEI är det varje persons ansvar att se till att inga förbjudna preparat finns i hans egen eller i hästens kropp i samband med tävling.

– Vi menar att domen är helt fel. Det visar hur orättfärdigt det är när det är en avdelning inom FEI som dömmer oss. På så sätt har vi räknat med det värsta och hoppats på det bästa, säger Hansen till VG Nett.

Kan hamna i CAS

Han stoppades från att hoppas i den individuella OS-finalen Han har hela tiden bedyrat sin oskuld och det står han fast vid fortfarande.

– Domen kom inte som någon chock, men det är klart att vi går vidare med saken, säger Hansen som troligen kommer ta det hela vidare till idrottens skiljedomstol, CAS.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ridsport