Skid-VM

Norrmännen: ”Det dummaste du kan göra”

avKristoffer Bergström

SEEFELD. Svenskarna hade planerat taktiken i veckor, ändå slog den helt fel.

I efterhand frågar sig norrmännen hur Thorn och Halfvarsson kunde tänka så fel.

– Det är det dummaste du kan göra. Det såg hela världen, säger Sindre Björnestad Skar.

Viktor Thorn vann för första gången i karriären en prolog mot toppmotstånd. Calle Halfvarsson kom fyra. Ändå sitter de båda svenskarna bredvid varandra efter kvartsfinalen och surar över sina uttåg.

Deras kvartar liknade varanda. De rusade upp för banans brantaste backe och ledde, men blev kapphunna, frånåkta och slutade femma.

– Båda tycker att det är värdelöst. Vi ska inte behöva åka ut i en kvartsfinal, vi ska minst kunna ta oss till semi, säger Thorn.

Baserades på i fjol

De skyller på väderomslaget, att snön ”var som smör”. På att skidorna hade dåligt glid. Calle Halfvarsson skyller också på staven som sprack i starten, den måste ha haft en spricka.

Men i grunden var den offensiva taktiken korrekt, menar de. Vore det inte för andra faktorer skulle rycket i klättringen, den som benämnts ”Pungbacken” i en krönika av undertecknad, ha räckt in i mål.

– Ja. Calle och Viktor har ett intresse av att spela på sina styrkor, då ska det gå fort. Men när saker händer omkring så blir det inte rätt, säger herrtränaren Mattias Nilsson.

– Vi baserade taktiken på tävlingarna förra året och så har vi varit här på läger och testat i en vecka. Vi hade ganska bra koll, säger Oskar Svensson, som slogs ut i semin.

Foto: Andreas Bardell
Sindre Björnestad Skar.

Tänkt fel i grunden

De norska herrarna var av en annan åsikt. De tog det lugnt upp för backen, ännu lugnare på krönet och hade tre åkare före bäste svensk (varav Johannes Hösflot Kläbo tog guldet).

Alla kunde se att den svenska taktiken slog fel den här gången, men frågar du Sindre Björnestad Skar (sjua) hade de tänkt fel i grunden.

– Skulle bästa taktiken vara att ligga först? Wooow! Det hade inte varit fördelaktigt att ligga först där oavsett snön. Där bommade de, säger han.

Det var ni bergsäkra på?

– Ja. Vi har varit hundra procent säkra på det hela vägen. Om du ska ligga först måste du ha tio–femton meters lucka. Annars är det det dummaste du kan göra. Det såg hela världen. Det var ingen norrman som låg först där. Vi kom först härnere i stället och det var planen.

Arild Monsen, sprinttränare i Norge med ett förflutet i det svenska laget, är aningen mer förlåtande inför Thorns och Halfvarssons val. Men de borde ha kunnat slå om, från ursprungsplanen till ett alternativ, anser han.

– Det kunde ha varit rätt taktik, men inte i dag. Jag kan bara prata för vad vi såg därute, men Aleksandr Bolsjunov är kanske världens bäste skidlöpare på femton klassiskt. Han försökte att gå först och fick inte betalt. Då sa vi "åh jävlar, vi kan inte gå hårt och vara först ner – vi måste göra något annat!", säger Monsen.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

ARTIKELN HANDLAR OM