Skid-VM

Här är huset som användes av dopningsligan

Av: 

Kristoffer Bergström

SPORTBLADET

SEEFELD. Ett rosa hus mitt i VM-byn har använts av en internationell dopningsliga.

Under onsdag morgon genomförde polisen flera samordnade razzior mot VM-deltagare – och det här var ett av målen.

– Jag har sett två skidåkare gå in här på kvällarna, säger grannen Andy.

Under skid-VM bor hemmanationen Österrike på hotell Bergland, en fyrstjärnig träkoloss mitt i Seefeld. Femtio meter därbakom ligger ett anspråkslöst rosa lägenhetshotell som kallas Villa Seefeld och har skyltar smyckade med tecknade enhörningar.

När Sportbladet besöker huset på onsdag kväll är persienner fördragna för flera fönster. Lägenheten på bottenplan är mörk och till synes tom, även om det står bilar parkerade utanför.

Här ska polisen ha genomfört en razzia i morse.

Två män i träningsoveraller

– Jag har blivit tillsagd att inte berätta vad som hände i morse, säger Villa Seefelds ägare till oss.

Grannen And har mer att säga. Han var borta på jobb under morgonen och missade eventuell polisinsats, men när han läste om vad som påstås ha skett i området gav det en förklaring till allt det märkliga han noterat tidigare kvällar.

– Det har gått skidåkare från hotellet och in i det rosa huset. Jag har sett två män i träningsoveraller komma hit flera gånger, säger Andi.

På en presskonferens i Innsbruck, två mil från Seefeld, berättade förundersökningsledaren Dieter Csefan att nio razzior genomförts i en samordnad insats mellan tysk och österrikisk polis. Nio personer, varav fem åkare, ska ha gripits. Två av dem ska vara österrikarna Dominik Baldauf och Max Hauke som bodde på Bergland.

”Övervakat dem dygnet runt”

Csefan berättar inte om några specifika byggnader de ska ha slagit till emot, men enligt honom är bevisläget övertygande. Polisen hade kartlagt den kontroversielle tyske läkaren Mark Schmidt och därigenom funnit flera skidåkare som återkommande besökt honom för att bloddopa sig.

Tyske läkaren Mark Schmidt.

– Vi fick information om att chefen för den organiserade kriminella gruppen skulle komma hit till Seefeld och möta utövarna här. Därför beslutade vi att slå till nu, säger Dieter Csefan och fortsätter:

– Vi hade övervakat utövarna dygnet runt och visste att de hade mött de misstänkta läkarna.

Österrikisk polis tror att fler idrottare är involverade i vad de kallar en internationell dopningsliga, men vill inte svara på om de funnit några kopplingar till Sverige eller Norge.

– Vi är säkra på att det är världsomspännande organiserad kriminalitet som ligger bakom och att det har pågått i mer än fem år, säger han.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019 

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Så lägger de svenska skidstjärnorna upp kosthållningen

ÄMNEN I ARTIKELN

Skid-VM

Seefeld

Dopning