Robert Laul

Laul: Hansson är framtidens målvakt

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

CHIANG MAI. Ni kan vara lugna, Pär Hansson är framtidens målvakt.

Jämförelsen med Manuel Neuer eller Joe Hart är okej.

Men – Pär måste bli bättre i spelet i den kritiska zonen innan ett bytet i svenska landslaget är aktuellt.

2012 släppte Sverige in 19 mål vilket är ovanligt många. Inte konstigt att Hamrén & Co inleder 2013 med att fokusera på målvakterna. Det nybildade mittbacksparet Jonas Olsson och Andreas Granqvist har fått mycket kritik – men är den relevant?

Med ett orutinerat mittlås blir målvaktens svagheter tydligare.

En förutsättning för ett tryggt försvarsspel att målvakt och mittbackar har rätt avstånd mellan sig vid inlägg och inspel.

Det har inte fungerat tillfredsställande under hösten och de insläppta målen mot England är de bästa exemplen.

Isak briljerade med Mellberg

Så länge Olof Mellberg höll rent framför Andreas Isaksson kunde "Isak" briljera på linjen (där han är vass, ingen tvekan om det) men nu finns inte Mellberg där längre.

Tränarteamet runt landslaget har analyserat hur de 19 baklängesmålen 2012 kommit till och resultatet presenterades nyligen på en presskonferens: åtta var på defensiva fasta som hörnor, inkast och kantfrisparkar (plus en straff).

Min egen efterforskning visar att ytterligare fem kommit efter inlägg/inspel.

Jag är alltså inte särskilt förvånad över att Pär Hansson – som på många sätt är framtidens målvakt – drillas av målvaktstränaren Lasse Eriksson för att förbättra just den delen av sitt spel: att äga sin målgård, att våga lämna linjen vid rätt tillfällen.

Allt det andra har Pär redan.

– Det finns ingen anledning att byta för bytandets skull, sa målvaktstränaren Lasse Eriksson när jag frågade hur långt efter Andreas Isaksson han tycker att Pär Hansson är och jag köper det resonemanget: Pär Hansson behöver höja sitt spel vid inlägg, sedan är han redo att ta över. Då kommer han också att lyfta landslaget med sina spetsegenskaper.

Ju förr, desto bättre.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.