Guld till Olsson efter bragdlopp

avFredrik Jönsson, Malin Wahlberg

”Jag skiter i bronset eller vad som helst”

1 av 6
Dagbladet under loppet.

Det blev ett svenskt VM-guld till slut i Val di Fiemme.

Johan Olsson vann femmilen efter en sanslös uppvisning.

– Det är mitt livs största lopp, säger svensken till SVT.

Efter sex svenska silver kom ett guld. Och som det gjorde det. Johan Olsson dominerade femmilen totalt.

– Det är mitt livs största lopp, det här är svårttoppat. Att gå solo, 35 kilometer eller något, och att vinna. Det är något man drömmer om, och sedan göra det, att man orkar hålla undan och vara först, det är helt otroligt, säger Olsson.

Ryckte tidigt

Svensken öppnade lugnt under den första milen, men på det andra varvet började Olsson avancera och gjorde ett ryck. Svensken fick en lucka men hade sällskap av Dario Cologna.

– Jag tänkte inte att jag skulle gå så tidigt, men så såg jag en chans och jag kände mig rätt bra. Jag tänkte att det här kanske är ett riktigt dåligt drag, men jag ska ville försöka vara offensiv, säger Olsson.

En vurpa ställde dock till det för schweizaren och Olsson fick köra ensam.

Svensken ledde med drygt 50 sekunder vid 2,7 mil. Ledningen minskade något men höll sig ändå runt en halv minut.

Inför det sista varvet struntade Daniel Richardsson i att göra sitt sista skidbyte och tog upp jakten på Olsson. Richardsson fick en lucka ner till resten av klungan men med sex kilometer kvar kom klungan ikapp.

”Är rätt jävla trött”

Drygt tre kilometer innan mål var avståndet till Cologna och Alexander Legkov i täten av klungan 25 sekunder. Schweizaren jagade besinningslöst, men Olsson höll hela vägen.

– Jag känner...jag är rätt jävla trött, alltså. Det finns inte en gnutta kvar. Jag kände på sista varvet när jag gick ut – jag förstod att de tog in – att det var vinna eller försvinna, säger Olsson till SVT strax efter målgången.

– Antingen blir jag 20:e eller så vinner jag. Jag skiter i bronset eller vad som helst. Det var bara att köra.

”Klart jag njuter”

– Det är klart jag njuter, men just nu är jag jävligt trött. Men alla är trötta efter en femmil. Det är gött att man är världsmästare, det var det som var målet.

Petter Northug orkade inte alls och slutade 21:a, två minuter efter Olsson. Richardsson slutade tia, Södergren på en 15:e plats och Marcus Hellner 29:a.

Sverige har inte vunnit guld sedan 1993 när Torgny Mogren vann på hemmaplan i Falun.

ARTIKELN HANDLAR OM