AIK kritiserat och utbuat i premiären

avMalin Wahlberg

Det skulle bli en fest.

Men de 43 363 åskådarna på Friends Arena fick se en 0-0-match mot Syrianska.

Efter premiären fick AIK ta emot både burop och kritik.

– Det var för få spelare i AIK som klev fram och ville vara matchvinnare, säger C Mores expert Tony Gustavsson.

43 463 personer var på plats för att se AIK:s hemmapremiär på nya Friends Arena, nytt publikrekord för AIK. Men fansen var inte helt nöjda efter mötet med Syrianska.

AIK hade flera lägen i den första halvleken. Det bästa fick Kennedy Igboananike precis före paus. AIK-spelaren fick bollen i straffområdet och lyfte den över målvakten Swane Miller med en bredsida, men avslutet gick i stolpen. Bara två minuter senare fick Igboananike ett nytt jätteläge när han fick gå på skott precis utanför straffområdet, men avslutet var för tamt.

”För få målchanser”

I den andra halvleken tog Syrianska över och hade flera lägen att avgöra matchen. Men premiären slutade mållöst.

– Vi har för få målchanser för att avgöra den här matchen. Det var inget riktigt tryck i andra halvlek. Vi ville mer än så här, säger AIK-tränaren Andreas Alm.

Publiken på Friends Arena bjöd på en visselorkan efter matchen, i stället för den efterlängtade jubel. Även experterna var kritiska mot AIK efter matchen.

– Matchen är unikt tillfälle att vinna nya supportrar och vinna dem som är lite tveksamma. De som var här i kväll hade velat ha ett AIK-hybris, ett offensivt AIK som pumpar på där publiken får leva med. Men jag tycker att det blir för få tillfällen där de får leva med, säger C Mores expert Jens Fjellström och fortsätter:

– Jag tycker att det beror på hur man hanterar anspänning och vad man plockar ut av sig själv som spelare. Det fanns många lägen där man hade kunnat visa, är jag med i den här matchen bara för att vara med eller är jag med för att avgöra den.

Tänkte inte på ljudkulissen

Tony Gustavsson:

– Det var för få spelare i AIK som klev fram och ville vara matchvinnare. Givetvis har det att göra med att det är en press och ett tryck, men man får inte ta något ifrån Syrianska.

AIK-spelarna kände sig dock inte påverkade av publiktrycket.

– Det tänkte jag inte på. Klart att det är en jättehög ljudkuliss ibland, men inte så att man springer omkring och tänker på det, säger Nils-Eric Johansson.