Sportbladet

Aftonbladets expert Imi Markos död

Av: 

Lasse Sandlin

Imi Markos blev 80 år.
Imi Markos blev 80 år.

SPORTBLADET

Imi Markos är död, det tidiga 60-talets fotbollsexpert här på Aftonbladet.

80 år gammal somnade han i går in framför datorn hemma i Danderyd. Som alltid i arbete.

Om detta berättar barnbarnet Katia:

”Morfar levde sin sista dag som en helt vanlig dag. Han dukade fram frukost till mormor på morgonen, som han alltid gör, gick och simmade, hjälpte till att laga mat och satt skrev framför datorn när han plötsligt fick en hjärnblödning. Den satt långt in i hjärnan, och läkarna kunde inte göra något.”

Till Aftonbladet kom Imi Markos 1961 från Idrottsbladet dit han värvats av Torsten Tegnér under en bandymatch i Västerås. På Aftonbladet stannade han i fem år innan han 1966 tog steget över till reklamvärlden som copywriter, samtidigt som han höll sportspråket levande i Kvällsposten, ungerska Nemzeti Sport och så småningom Svensk Fotboll.

Fotbollen nummer ett

För Imi Markos var fotbollen nummer ett. Imis egen favorithistoria handlar om hur han vid en ungersk träning på Råsunda inför en landskamp Sverige–Ungern 1955 i lågskor stod och slog inlägg till den store Puskas som ville ha inläggen exakt vid straffpunkten. Han slog och slog tills plötsligt ett inlägg hamnade ett par meter fel och Puskas viftade iväg honom.

– Perfektion. Som alltid. Sådan var Puskas, skrattade Imi.

Imis far, Imre, var högerytter för Ungern i 19 officiella landskamper och 32 extralandskamper.

Familjen Markos kom till Sverige samma dag 1950 som kung Gustav V dog.

Imi Markos skrev också böcker. De två första 1963 om Garrincha och Kurt Hamrin. Den sista kom 2005, hette ”Ronaldinho utmanar fotbollens dödgrävare” och var en vidräkning med den våldsspiral han såg inom fotbollen. Ronaldinho stod för hoppet och fotbollens räddning.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert: