Sex döda vid Tour de Ski-backen

Sex turister omkom i skoterolycka: "Tragiskt när det händer”

ALPE CERMIS/STOCKHOLM. Tour de ski skakas av en tragedi.

Sex ryska turister har dött i en skoterolycka i en slalombacke i italienska Alpe Cermis – där touren ska avslutas på söndag.

De svenska åkarna är informerade och under lördag förmiddag tas beslutet om de kvarvarande tävlingarna påverkas.

– Det är tragiskt när sånt här händer, man tänker på nära och kära, säger den svenska förbundskaptenen Rikard Grip till Sportbladet.

Charlotte Kalla i backen intill där olyckan inträffade.
Charlotte Kalla i backen intill där olyckan inträffade.

Det var vid 22-tiden på fredagskvällen som olyckan inträffade.

Ett sällskap med ryska turister var på väg med snöskoter från toppen av berget i Alpe Cermis där de besökt en restaurang. Av någon anledning välte skotern i pisten och störtade därefter ner för ett stup. Enligt italienska nyhetsbyråer ska skotern har flugit och rullat hundra meter innan den stannade.

Sex personer, fyra män och två kvinnor, avled av skadorna. Ytterligare två personer är allvarligt skadade och vårdas på sjukhus dit de förts med helikopter.

Olycksplatsen ligger bara 600 meter från målområdet i Tour de ski som Charlotte Kalla, Petter Northug och de andra åkarna ska klättra upp till under tourens avslutningsetapp på söndag.

Åkarna informerade på hotellet

Under lördagsmorgonen bekräftade landslagets presschef Torbjörn Nordvall att de svenska åkarna informerats om tragedin.

– Det är klart att alla tycker det är tragiskt, man stannar upp och tänker till, men samtidigt är det sånt här som sker och vi måste hållla full fokus på vårat, säger Nordvall till Sportbladet.

Förbereder sig som planerat

Klockan tio ska Rikard Grip, tränare för damlandslaget, och Arild Monsen, herrtränare, sitta ner med internationella skidförbundet (Fis), ett rutinmöte som hålls inför varje tävling. Vid det mötet förväntas landslaget få reda på om, och i så fall hur, det inträffade påverkar dagens och morgondagens tävlingar.

I väntan på besked följer landslaget samma förberedelser inför tävlingarna som planerat.

Kropparna fördes iväg med pistmaskin

Sportbladet var under fredagsnatten på plats i Tour de skis målområde där stämningen var påtagligt dämpad.

Strax innan klockan två på natten transporterades de döda kropparna från olycksplatsen. Med pistmaskiner fördes kropparna till en mellanstation just bredvid målområdet där bilar väntade för att föra dem vidare.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN