Kallas första ord efter bråket i Falun

avPetra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Berättar själv inför touren i Kanada

Uppståndelsen kring Charlotte Kalla blev stor under tävlingarna i Falun.

Skidstjärnan gör nu comeback efter turbulensen och berättar själv hur hon har gått vidare och hur hon ser på kritiken mot henne och landslagsledningen.

– Jag har försökt att inte vara inne och följa de diskussioner som har varit, säger Charlotte Kalla.

Charlotte Kalla är på plats i Kanada. I morgon startar den nya tävlingen  – Ski Tour Canada - som innebär åtta lopp på tolv dagar.

För Charlotte Kalla blir det också comeback i världscupen.

Den svenska stjärnan valde att avstå tävlingarna i finska Lathis för att ladda inför Kanada-resan.

Hon är en av de åkare som tävlat hårdast i vinter, men det har inte gått så bra som Charlotte Kalla hade hoppats på.

Dessutom blev helgen i Falun, 13-14 februari, under Svenska skidspelen påfrestande.

Charlotte Kalla levererade inte som förväntat vilket fick damtränaren Mattias Persson att säga att "Charlotte kanske inte mår så bra i själen".

Charlotte Kallas svar då var att det där fick stå för Mattias Persson och dagen efter valde stjärnan att inte ställa upp i tv-intervjuer inför loppet.

Efter turbulensen som uppstod valde Mattias Persson att be Charlotte Kalla om ursäkt för sitt ordval (själen) i ett enskilt möte.

”Bra att få gå vidare”

För första gången efter hela Falun-gaten väljer Charlotte Kalla att i dag kommentera uppgifterna.  Hon gör det i samband med en pressträff i Kanada. I Sportbladets fall sker det via Skype.

Hur mår du?

– Jag mår bra, säger Charlotte Kalla.

Kan du beskriva tiden hemma?

– Jag har bara varit hemma i Sundsvall och fokuserat på träning. Det har varit fina förhållanden.

Hur har du tränat?

– Jag har fått lägga lite fokus på mängdträning som det inte är möjligt när det är världscupstävlingar och så har jag hunnit med någon intervall också.

Hur ser du på händelsen i Falun, när Mattias Persson kommenterade hur du mådde, med lite distans?

– Jag har lagt det bakom mig och blickar framåt. Både jag och Mattias. Jag hoppas kunna avsluta säsongen bra här i Kanada. Det börjar bli lite nervositet när tävlingarna drar igång.

”Inte följt diskussionerna”

Ni hade ett möte efter Falun, var det viktigt att få reda ut händelsen?

– Givetvis är det bra att få gå vidare och fokusera på det som är väsentligt.

Var det en ursäkt som du godtog?

– Vi har som sagt lämnat det där bakom oss.

Kan du beskriva hur det här har påverkat dig mentalt?

– Det handlar mycket om att vara tydlig. Nu är det ganska tydligt att jag vill försöka göra det bra här i Kanada. Det finns flera distanser som jag ser fram emot. Framförallt att ta lopp för lopp.

Hur mycket av uppståndelsen som blivit kring din personlighet kommer till ditt hjärta?

– Jag har försökt att inte vara inne och följa diskussionerna som har varit. Men det blir väldigt påtagligt när man går genom mixade zonen och jag får frågor som "ska du tävla mer i vinter". Vad kommer det ifrån? Det är aldrig något som jag har tagit i min mun och måste grunda sig på andras spekulationer och vad experterna säger.

”Var ett gemensamt beslut”

Hur berör det dig?

– Det blir jag irriterad av eftersom jag står i mixade zonen för att svara på frågor om dagens lopp och det hör ju inte dit. Men som sagt nu blickar jag framåt mot tävlingarna här, säger Charlotte Kalla.

Debatten har varit stor kring din personlighet där många experter anser att du borde kunna ta kritiken och är så erfaren att du kan fatta beslut själv och inte skyddas av landslagsledningen?

– Det var ett gemensamt beslut i Falun att lämna mixed zone där efter att ha givit några intervjuer. Det är något vi får värdera efter säsongen.

Du tycker att du är delaktig i de besluten?

– Ja, det tycker jag att jag är.

Hur är formen efter den här perioden av träning och lugn och ro?

– Jag vet faktiskt inte var jag står rent formmässigt. Men jag känner ett stort sug efter att få till bra enskilda tävlingar nu.

– Jag hoppas att få till bra enskilda lopp i touren, sen får man se vad det räcker till totalt. Just nu är det mest bara sprintloppen i morgon i tankarna, säger Charlotte Kalla.

Publicerad: