”Han har lärt mig enormt mycket”

avAnna Andersson

Publicerad:

Rosberg jagar sin första VM-titel – då tackar han Schumacher: ”Fantastisk”

mentor  Michael Schumacher tog Nico Rosberg under sina vingar när de båda började köra för Mercedes 2010. ”Det var väldigt speciellt”, säger Rosberg.
mentor Michael Schumacher tog Nico Rosberg under sina vingar när de båda började köra för Mercedes 2010. ”Det var väldigt speciellt”, säger Rosberg.

Nico Rosberg jagar sin första VM-titel.

Lyckas han är det bland annat tack vare Michael Schumacher.

– Han har lärt mig enormt mycket, säger VM-ledaren.

– Det har jag haft stor nytta av.

2010 kom Mercedes tillbaka till Formel 1, bilfabrikanten köpte Brawns GP som hade vunnit VM året innan och man satsade på två tyska förare, Nico Rosberg, 25 och Michael Schumacher 41.

Den sjufaldige världsmästaren skulle hjälpa Mercedes att hitta rätt kurs – och trots att han lämnade F1 2012 är han på väg att hjälpa Rosberg till en VM-titel.

– Det var väldigt speciellt att få köra tillsammans med honom, säger Rosberg till Sportbladet.

– Det var en stor utmaning att få köra både med och mot honom. Att se hur han arbetar och se varför han faktiskt var så bra var väldigt utvecklande. Han lade ner ett otroligt hårt arbete, det var fantastiskt, han var väldigt noggrann, energisk och ambitiös.

Hur har han bidragit till din utveckling?

– Jag lärde mig mycket av honom och av hans erfarenheter. Det är självklart att jag har haft nytta av det i min egen utveckling.

– Samtidigt som han var min teamkollega så var han också min konkurrent. Även om han hade sju VM-titlar så var jag tvungen att försöka slå honom. Jag satte honom inte på någon piedestal, vi körde mot varandra men också med varandra. Det var enormt lärorikt.

”Enorm hjälp”

När Schumacher lämnade teamet kom Lewis Hamilton. Han och Nico Rosberg har haft ett ansträngt förhållande under sina tre år tillsammans. Hamilton har vunnit VM två av de tre senaste åren, men trots alla nederlag har teamets chefer har sett hur Rosberg fortsatt att utvecklats och ofta följt den väg som Schumacher ledde honom in på.

– Nico var rätt oerfaren på den tiden, säger stallchefen Toto Wolff till Sportbladet.

– Han fick en enorm hjälp av Michaels erfarenheter och han lärde sig också väldigt mycket. Han lärde sig hur viktigt det är att vara noggrann i varje detalj, att vara ambitiös och han lärde sig att förstå den stora uppoffring som Michael alltid gjorde för att utveckla teamet vidare. Nico har berättat för mig om hur Michael efter ett av sina sista lopp, när han hade bestämt sig för att lägga av, satt tillsammans med ingenjörerna i flera timmar och förklarade vad olika inställningar gjorde med bilen. Han hade inget eget intresse i det, men gjorde det för att driva utvecklingen framåt.

När det nu återstår fyra lopp av årets VM-säsong har Rosberg ett övertag på 33 poäng jämfört med tvåan, teamkollegan Lewis Hamilton. Det betyder att han vinner VM om han är tvåa bakom Hamilton under samtliga lopp som återstår – men har kommer inte att få någon extra hjälp av Mercedes. Eftersom teamet redan har vunnit konstruktörs-VM är resten upp till förarna.

”Inga stallorder”

– Vårt jobb är att se till att det inte blir några tekniska fel på någon av bilarna, säger Toto Wolff till Bild.

– Utöver det finns det inga restrektioner och inga stallorder.

Nico Rosberg

Land: Tyskland. Född: 1985.

F1-karriär: Williams 2005 (testförare), Williams (2006–2009), Mercedes (2010–2018).

F1-race: 202. Segrar/pole position: 23/30.

Meriter: VM-tvåa 2014 och 2015. Tre segrar i Monacos GP.

Övrigt: Pappa ”Keke” är Finlands första världsmästare i F1, han vann VM 1983. Rosbergs mamma Sina är tyska, han är född i Tyskland och tävlar för Tyskland, även om han är uppvuxen i Monaco.

Michael Schumacher

Land: Tyskland. Född: 1969.

F1-karriär: Jordan (1991), Benetton (1991–1995), Ferrari (1996–2006), Mercedes 2010-2012.

F1-race: 306. Segrar/pole position: 91/68.

Meriter: Sju VM-titlar (1994–1995, 2000–2004).

Övrigt: Schumacher är tidernas mest framgångsrika F1-­förare. Vid nyår 2013 föll han illa under en skidsemester med familjen och han drabbades av svåra hjärnskador. ­Numera vårdas Schumacher i hemmet och efter olyckan har familjen valt att inte kommentera hans hälsotillstånd.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM