Laul: Ska det här laget bli mästare?

avRobert Laul

SPORTBLADET

Ska det här laget verkligen bli svenska mästare 2016?

Jag vet, det är svårt att tro efter att Malmö FF blivit förnedrade av en nykomling på sin egen hemmaplan.

Ändå är guldet bara två MFF-segrar bort.

Mål bekräftar matchbilder.

Inte alltid men definitivt var det så på Swedbank Stadion där seriesuveränen så här långt – Malmö FF – kunde ta nästa steg mot SM-guldet.

I stället plågades 20 000 hemmafans av följande matchbild:

Malmö rullade runt framför Östersunds mittfält medan ÖFK spelade sig genom MFF:s lagdelar.

Ett passivt och håglöst MFF körde oftast fast på mitten av offensiv planhalva medan Östersund ställde om genom att spela sig förbi utspridda motståndare på få tillslag.

■ ■ ■

ÖFK var så överlägsna från start att ledningsmålet bara kändes som en tidsfråga bort men det dröjde till 37:e minuten: Alex Dyer till Malmösonen Samman Ghoddos, en språngnick på uppstuds och 1-0 var ett faktum.

Det var vackert, välförtjänt och viktigt för ett Östersund som jagar rekordet som bästa debutanten sedan 16-lagsserien infördes 2008.

Malmö FF jagar också ett rekord: Ta fler poäng än guldåret 2010 då MFF vann allsvenskan på 67 poäng.

I stället lagets kanske sämsta halvlek i år: Noll avslut på mål, ett avslut mot mål och tydligt underläge.

– Det ser för jävligt ut. Jag kan köpa att vårt spel inte fungerar, det kan hända, men att alla inte är där och krigar tillsammans, så får det inte se ut, fräste Behrang Safari i halvtidsintervjun.

■ ■ ■

Utan skadade Markus Rosenberg och Anders Christiansen samt avstängde Jo-Inge Berget (som tog ett taktiskt gult kort mot IFK Norrköping för att inte missa tillställningen ”Sveriges vackraste skägg” som anordnades i Göteborg under lördagen) fick MFF problem med djupledsspelet.

Men att djupledsspelet skulle påverkas negativt gick att räkna ut med röva och en krita bara av titta på startelvan: Inga djupledslöpande forwards, inga tvåvägsmittfältare och yttrar som vill ha bollen på fötterna.

Att Malmö FF själva inte förutsåg detta tyder på att de inte tog dagens uppgift på allvar. Det är en guldlättja som nu kan övergå i en guldfrossa.

Så vad borde Malmö gjort annorlunda?

Tja, det kanske tar emot att höra det men mot bakgrund av dagens försvagade startelva borde serieledaren ha anpassat sig mer efter motståndet. Släppt på stoltheten. Pressat bak Östersund med längre bollar, klivit fram med ett aggressivare närkampsspel och litat på att inlägg och fasta situationer betalar sig mot just Östersund.

Tränaren Allan Kuhn pratade om allt det här i halvtidsintervjun men det var så dags, MFF vaknade inte förrän det stod 2-0 till bortalaget. Östersunds andra mål var ett nytt, briljant fotbollsmål där Fuad Bachirou väggspelade med Ghoddos och nöp in 2-0 med en mjuk helvolley.

Det såg ut som mästare mot nykomlingar, bara det att mästarna hade röda tröjor och nykomlingarna hade ljusblåa.

Ett MFF som klev lite högre lyckades skrapa ihop ett par målchanser mot slutet men inte mer, och när Saman Ghoddos placerade in 3-0 strax före slutsignal var förnedringen ett faktum.

Efter segern är Östersund den bästa debutanten sedan 16-lagsserien infördes 2008. Det vimlar av fina spelare i laget, några har jag redan nämnt, Brwa Nouri hör förstås dit också, i dag överglänste han Enoch Kofi Adu. Det säger något om Nouris kvaliteter – och Adus inställning: Oscar Lewicki vann åtminstone närkamper.

Om IFK Norrköping vinner mot Falkenberg i morgon, och om AIK vinner mot IFK Göteborg på måndag, skiljer fyra poäng upp till Malmö FF i guldstriden. MFF kan fortfarande säkra guldet i näst sista omgången, det krävs segrar mot bottenlagen Falkenberg och Gefle, och de kan fortfarande sätta nytt poängrekord.

Om det blir så, vilket vilket det säkert blir, kommer dagens genomklappning vara glömd och förlåten men här och nu måste frågan ställas med en lätt fnysning: Är det verkligen det här laget som ska vinna allsvenskan 2016?

ARTIKELN HANDLAR OM