Carlsen världsmästare för tredje gången

Hela den norska befolkningen höll andan igen.

Landets superstjärna Magnus Carlsen spelade ännu en gång final i schack-VM.

Och efter ett tre veckors långt mästerskap blev det ett nytt segervrål.

Carlsen överlistade ryssen Sergey Karjakin i det avgörande ”snabbspelet” och tog sin tredje världsmästartitel.

Omkring 6 miljoner människor runt om i världen sägs ha följt det nervkittlande slutskedet av schack-VM som avgjordes på Manhattan i New York.

Finalen mellan stormästarna Magnus Carlsen och Sergey Karjakin spelades i en serie snabba ”tie-break”-spel som liknar ett sudden death-avgörande.

De första två snabbspelen slutade lika och tog två timmar. I schackvärlden där ett spel kan pågå i sex timmar får det räknas som riktigt blixtspel.

Men efter den jämna inledningen kunde norrmannen med några aggresiva drag överlista sin motståndare och stå som segrare med slutsiffrorna 3-1.

6 miljoner i prispengar

– Magnus är min hjälte eftersom han tar risker, han är riktigt spännande, sa Pippa Millstone, en 9-åring som kom för att titta på turneringen för fjärde gången.

Norrmannen firades med födelsedagssång när han kröntes till ny världsmästare på samma dag som han fyllde 26 år.

En födelsedagspresent i form av en vinstsumma på omkring sex miljoner kronor delades också ut till den norska hjälten.

– En världsmästartitel är något man kämpar för länge, så det är inte roligt att förlora. Jag är väldigt, väldigt lättad över att ha behållit den, säger Carlsen till NRK.

Den hemliga sekundanten

Det finns alltid ett team bakom varje seger. Men i schack brukar ofta teamet komma i skymundan.

En av de som var med i Carlsens lag var svenske stormästaren Nils Grandelius. Han jobbade dag och natt med att analysera motståndaren Sergey Karjakin.

– Det var främst Magnus (Carlsen) som slog Karjakin. Men jag känner vårt upplägg har varit ganska bra. Vi gjorde ett bättre jobb än Karjakins sekundanter, berättade Nils Grandelius för NRK.

Det hårda jobbet var inte förgäves tyckte medhjälparen.

– Jag är mycket glad. Det har varit en lång och hård dag med många upp- och nedgångar. Men det gick bra, sade Grandelius.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN