”En tjurskalle som älskar att vinna”

SPORTBLADET

Elin Johansson inleder medaljjakten

Foto: GUSTAV MÅRTENSSON

RIO DE JANEIRO. Hon är tvåa på OS-rankingen men har aldrig lyckats fullt ut på ett stort mästerskap.

Är det dags nu, Elin Johansson?

– Jag är sjukt laddad och lever på känslan att allt är möjligt, säger den svenska taekwondo-stjärnan.

Redan i mars 2015 började statistikföretaget Gracenote, tidigare Infostrada, förutspå utgången i Rio de Janeiro. Enligt den första prognosen skulle Sverige ta tre OS-guld och en av medaljerna skulle hängas runt halsen på, just det, Elin Johansson.

Att 26-åringen tidigare i år åkte ut i andra omgången i EM och sedan försvann som medaljkandidat i Gracenotes sluttips är sekundärt.

Åtminstone om du frågar huvudpersonen själv.

– Om jag tror på statistik? Ibland, när den är till min fördel, säger Elin och spricker upp i ett leende när Sportbladet träffar henne i OS-byn.

”Gör mig förbannad”

Skellefteåtjejen har vunnit två av de tre Grand Prix-finaler som har avgjorts, men i mästerskapen har hon sprungit på ett kvartsfinalspöke gång på gång. OS 2012, VM 2013, EM 2014, VM 2015... För Elin Johansson har varenda stortävling tagit slut när kampen om medaljerna ska börja.

– Det gör mig förbannad, och då vill man inte ta Elin Johansson i hand. Samtidigt är det kvartsfinalförlusterna som har drivit mig och gör att jag står här med ganska goda chanser. En OS-medalj är realistiskt i mitt fall.

”Tuffare än VM”

Elin Johansson pratar, förstås, hellre om segrarna i Grand Prix-finalerna 2013 och 2014 än sitt dystra mästerskapsfacit.

– Jag har vunnit två av tre Grand Prix-finaler. Det är ett ganska bra tecken, med tanke på att det är topp 8 i världen som deltar. Egentligen är den tävlingen tuffare än ett VM, kanske ett OS också. Det säger ganska mycket och jag ligger tvåa på den olympiska rankingen. Det berättar att jag har krigat som fasen de här fyra åren.

Vad gör dig till en medaljkandidat, om du får säga det själv?

– Jag är en tjurskalle. Jag älskar att vinna, ger mig aldrig och har fysiska förutsättningar. Jag är i bra form och har gjort allt som krävs av mig. Jag sover gott på nätterna och är väl förberedd. Jag är välmedveten om att jag tävlar i en marginalsport där allt kan hända, men jag har slagit alla i toppen i min viktklass. Möjligheten är stor och det är därför jag är här.

Möter okänd 17-åring

Svenskan går in i tävlingen under fredagen och möter Nigora Tursunkulova, en 17-åring från Uzbekistan, i öppningsmatchen.

– Det är kul, för hon är en av få i min viktklass (-67 kilo) som jag aldrig har mött tidigare. Jag ska njuta och gå in och göra det jag är bra på, säger Elin Johansson.

ARTIKELN HANDLAR OM