Publicerad:

Målet: Försvara sitt guld – inför 10 000 åskådare

Av: Henrik Lundgren

Publicerad:
Jonas Leandersson med guldet från i fjol
Foto: Bildbyrån
Jonas Leandersson med guldet från i fjol

STRÖMSTAD. Publikfest och guldchans direkt.

Jonas Leandersson, regerande världsmästare i sprint, hoppas på 10 000 personer i publiken i dag.

– Det är klart att publiktrycket är en fördel för oss svenska orienterare, säger han inför VM-starten.

Det svenska orienteringslandslaget har isolerat sig ute i en idyllisk stugby, så långt västerut i Bohuslän att telefonen går över på ett norskt nätverk.

Men när VM i dag inleds med den individuella sprinten är det inne i centrala Strömstad som tävlingarna avgörs. En stad där orienterarna varit portförbjudna under det senaste året.

– Det finns ju regler för det där. Det är klart att det varit en fördel för mig om jag bott i Strömstad under det senaste året, så nu säger reglerna att ingen har fått vistas här för att det ska bli så rättvist som möjligt. Det är väldigt viktigt att det följs, säger Jonas Leandersson, 26.

Under EM för två år sedan vann han både den individuella sprinten och stafetten. Det följde han upp med ett VM-guld i fjol.

Press eller inspiration inför årets VM?

– Jag väljer att se det som att jag vet vad jag kan och att jag har gjort det tidigare. Det känns skönt att ha med sig det. Mitt framgångsrecept tidigare har varit att jag lyckats göra det jag planerat, och inte något extra.

Uppemot 10 000 åskådare

Vad är det du planerar?

– Vägvalsbedömningen, det finns hus och byggnader som du inte kan passera, så då handlar det om att hitta rätt väg runt och fram till kontrollerna. Förhoppningsvis har banläggaren fixat banor där det skiljer en del mellan vägvalen, så att det blir avgörande att hitta det rätta.

Guldläge igen?

– Jag satsar på att göra mitt bästa sprintlopp för året. Lyckas jag med det vet jag att jag kommer att vara med och slåss där uppe.

Dagens sprinttävlingar inleds med kval på morgonen, och finaler under eftermiddagen. VM fortsätter sen med sprintstafett i morgon och sen medel- och långdistanstävlingar under nästa vecka. Arrangörerna räknar med en rejäl publiktillströmning från både lokalbefolkningen och norska orienteringsfantaster. Redan till dagens sprinttävlingar kan det bli uppemot 10 000 åskådare på plats.

Publicerad:
Publicerad: