”Har en väldigt tjock regelbok”

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Foto: cyanracing.com
Nysatsning Thed Björk och Fredrik Ekblom har fått en dyster start på säsongen i Volvos satsning på WTCC. Men bilarna har varit snabba vilket bådar gott inför helgens tävling på Hungaroring i Ungern.

Den första helgen uteslöts han från kvalet. Den andra diskvalificerades han från loppet.

Till den tredje vill Thed Björk ha revansch.

– De misstag vi har gjort är en del av processen, säger han.

– Dessutom är regelboken väldigt tjock och komplicerad.

Volvo har startat sin WTCC-satsning med två snabba bilar, men under båda de inledande tävlingshelgerna har teamet haft problem. Thed Björk uteslöts från kvalet till premiären i Frankrike sedan han kört med en för låg bil, men i det andra racet imponerade han när han körde upp sig från sista startruta till plats sju. Under den andra tävlingshelgen gick han i mål som fyra i lopp två, men diskades sedan luftrestriktorn inte stämde överens med reglementet. Hans teamkollega Fredrik Ekblom missade dessutom en invägning efter kvalet och tvingades starta sist i båda loppen.

– Det är så mycket nytt man måste lära sig för att tävla på den här nivån, säger Thed Björk om de två första VM-deltävlingarna.

”Gör ett bra jobb”

– Regelboken är otroligt tjock och reglementet är otroligt komplicerat, jag kan inte de tekniska bitarna utan jag ska köra. Stallet gör ett bra jobb, vi vinner tillsammans och förlorar tillsammans. Som team måste vi lära oss alla bitarna, men detta är helt nytt för oss och därför kan jag inte vara besviken. Det är vår första VM-säsong, hade detta hänt om ett år eller två hade det varit en katastrof. De misstag vi har gjort nu är en del av processen.

Har varit snabba

I helgen avgörs säsongens tredje VM-deltävling, på den nyasfalterade Hungaroring i Ungern. Svenskarna ligger på plats elva och tolv i mästerskapet, men förhoppningarna är stora eftersom både bilarna och förarna har varit snabba under säsongsinledningen.

– Vi tog till oss det vi gjorde fel under första helgen och lärde oss det till den andra. Då körde vi jämt med flera toppförare och det ska vi försöka att göra nu också. Vi lär av misstagen och utvecklas.

Hur frustrerande är det att gå i mål som fyra och sedan diskas?

– Jag kan bara koncentrera mig på min del, att köra bilen. Teamet har lagt ner ett otroligt jobb, bilarna är väldigt bra och vi kommer att göra misstag, det är inget konstigt. Vi måste lära oss på det här sättet, genom att vara med och kämpa på banan. Du lär dig ingenting av att stå hemma i garaget.

Målsättningen är att vara med och slåss om VM-titeln från och med 2017 – till dess ska misstagen ha slipats bort.

ANNAS MOTORLISTA

Pole position

1 Nico Rosberg

 Han vann Kinas GP. Det betyder att fjolårets VM-tvåa i F1 vunnit samtliga tre lopp i år och lägger vi till de tre som han vann i rad innan förra säsongen avslutades har han nu vunnit sex lopp i rad. Bara tre förare har lyckats med det tidigare, Alberto Ascari, Michael Schumacher och Sebastian Vettel. De har också alla vunnit VM.

2 Marc Marquez

 Den tidigare världsmästaren leder VM i motoGP inför helgens VM-deltävling på hemmaplan, i spanska Jerez. Han utmanas av den regerande mästare Jorge Lorenzo och av den gamle stormästaren Valentino Rossi.

3 Petter Solberg

 Norrmannen har vunnit VM i rallycross två år i rad och han inledde säsongen med ännu en seger. Han vann premiären i Frankrike före svensken Robin Larsson.

4 Sebastien Ogier

 De senaste årens världsmästare i rally leder mästerskapet inför helgens tävling i Argentina. Argentinas GP är faktiskt den enda VM-deltävlingen som fransmannen aldrig har vunnit.

5 Alvin Östlund

 VM-föraren fortsätter att köra in poäng i MX2. De blev 19 stycken när årets femte VM-deltävling avgjordes i Mexiko och nu är han nia i mästerskapet.

6 Erik Appelqvist

 Vilken VM-debut han gjorde i endurons 125-klass. Han körde in en tredjeplats och en seger i Portugal. Även Albin Elovsson körde bra och var trea i juniorklassen.

7 Emma Kimiläinen

 Hon gör en nysatsning på STCC tillsammans med SEAT.

– Jag vet att vi har ett topp team och målet är att slåss om segrar och vara en förebild för andra unga racingtjejer, säger hon.

8 Joel Eriksson

 Han stod på pallen i EM-premiärn. Nu hoppas 17-åringen på ännu en stark helg i Ungern.

– Jag har en bra känsla, säger F3-föraren.

9 Thed Björk

 Efter problemen i Slovakien är Björk och kollegan Fredrik Ekblom redo för  WTCC i Ungern.

– Det positiva är att vi har farten, säger han.

10 Björn Wirdheim

 Han vann Formel 3000 och fick jobb som testförare i F1. Men hans stall Jaguar köptes upp av Red Bull och drömmen om F1 blev GT-racing i Japan. 36-år gammal återvänder Wirdheim till Sverige och STCC. Wirdheim är inte den enda internationellt kända föraren som kör STCC i år, även fjolårets VM-trea i rallycross, Johan Kristoffersson, finns med på startlinjen. Han kör alla lopp utom ett, som krockar med VM-serien i rallycross.

Motorstopp

Bernie Ecclestone

 F1-gurun har uttalat sig om kvinnor och F1 och det är så klumpigt att man blir mörkrädd.

– Jag vet inte ens om en kvinna har den fysik som krävs för att köra en F1-bil riktigt snabbt, säger han.

– Ingen hade i alla fall tagit henne på allvar.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

WTCC 2016

WTCC

Motorsport