Kan häva Aregawis dopningsavstängning

avErik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

”Det är inte alls omöjligt"

Foto: TT

Wadas direktiv var tänkt att tydliggöra läget i meldoniumkaoset.

I stället resulterade det i fler frågetecken – och en högst påtaglig möjlighet att Abeba Aregawi snart får tillåtelse att tävla igen.

– Det är inte alls omöjligt att det är lösningen, säger dopingkomissionens handläggare Tommy Forsgren.

Det var den 29 februari som svenska friidrottsförbundet offentliggjorde att Abeba Aregawi fastnat i ett dopningsprov. Snabbt kom också beskedet att substansen det gällde var hjärtmedicinen meldonium.

En substans som förbjöds vid årsskiftet och som efter Aregawi-fallet fullständigt sköljt över världen. Så sent som i lördags bekräftade antidopningsorganet Wada att antalet positiva prov nu nått över 200.

En storskalig skandal som också fått debatten om preparatets halveringstid att bli till hett stoff. Till en början ansågs det att ett positivt prov styrkte att man tagit meldonium inom de tre senaste dagarna. Men så kom plötsligt nya besked i början av april, Wada förkunnade att man ska göra en egen vetenskaplig studie för att se om det verkligen stämmer.

”Inte alls önskvärd situation”

Dessutom skickade man i förra veckan ut en kommuniké där man bland annat slog fast att alla prov som tagits fram till den första mars och som innehåller mindre än 15 mikrogram meldonium/milliliter är att betrakta som fall som kan ha berott på att man tagit preparatet 2015 – vilket skulle göra det möjligt att häva de tillfälliga avstängningar som delats ut i väntan på dom.

Vilken provkoncentration Abeba Aregawi har är inte känt. Dopingkommissionen får inte kommunicera ut det, men de erkänner att de nya direktiven skapat klart mer problem än nytta.

– Wada gör det naturligtvis i välmening för att harmonisera tillämpningen i de här ärendena. Men det är inte fullödigt, vi anser att det finns obesvarade frågor och det är inte alls någon önskvärd situation. För en dryg vecka sedan jobbade vi enligt gängse rutiner men nu efter de här riktlinjerna kom ut har det stökat till det, säger Tommy Forsgren på dopingkommissionen.

”Måste finnas rättsäkerhet”

Bland frågorna som kommissionen ställt till Wada utan att få svar handlar om till synes viktiga bakgrundsanalyser som varför det blev just de här gränsvärdena och hur det kommer sig att man plötsligt inte litar på tidigare vetenskap kring meldoniumets halveringstid.

Det finns det en påtaglig möjlighet att den här utredningen kan komma fram till att meldonium inte bör klassas som en så kallad ospecificerad substans utan en specificerad sådan vilket skulle kunna halvera maxstraffet från fyra till två år.

Men Wadas vetenskapliga utredning tar tid – och under tiden är Abeba Aregawi med flera avstängda i väntan på beslut.
En knepig juridisk avvägning.

– Man kan fundera på om idrottarna ska vara avstängda i väntan på en studie som kan ge ett annat resultat, det är komplext, säger Tommy Forsgren.

Det är upp till dopingkommissionen själva att besluta om en upphävning av avstängningen. Men i nuläget vet man varken bakgrunden till den nya studien eller tidsplanen för Wadas studie. Dessutom ska man utöver gränsvärden också ta ställning till den berättelse som Aregawi lämnat kring hur och när hon tagit preparatet.

– Men återigen måste det också finnas en rättsäkerhet för idrottsutövarna, det är en väldigt komplicerad fråga för dopingkommissionen, säger Forsgren.

”Saker som var helt osannolika kan hända”

Vore det rent av rättsäkrare i nuvarande läge att tillåta Abeba Aregawi och andra idrottare att tävla i väntan på tydliga svar?

– Det kan man tycka, det är inte alls omöjligt att det är lösningen.

På friidrottsförbundet följer man den senaste utvecklingen från sidan. Förbundet har ingen roll i utredningen längre, men generalsekreterare Stefan Olsson håller med om att utvecklingen är uppseendeväckande.

– Det man kan säga är att det kan hända saker som var helt osannolika för ett antal veckor sedan, säger han.

En sådan är att Abeba Aregawi plötsligt kan vara aktuell för att springa både EM och OS för Sverige om dopingkommissionen upphäver den interimistiska avstängningen och utredningssvaren från Wada dröjer.

Hur skulle ni agera då?

– Vi är i fasen att vi skulle vilja veta lite mer för att ha alla olika scenarior och situationer klara för oss. Än så länge har vi inte aktivt diskuterat de bitarna. Men det kan bli ett annat läge och då måste vi börja hantera det, säger Stefan Olsson.

"Vi får se vad som händer”

Abeba Aregawis klubb Hammarby sparkade ut henne direkt efter beskedet, även hennes management har brutit kontraktet med Aregawi och svenska friidrottsförbundet har även de varit tydliga i sitt avståndstagande.

Du uttryckte det som att du skulle vara mycket förvånad om Abeba Aregawi någonsin sprang i ett svenskt landslag igen, hur ser du på det uttalandet nu?

– Jag tror att jag personligen sa att ”ställer du frågan här och nu så ser jag inga möjligheter att hon ska tävla för Sverige”. Det var det vi kände till där och då. Vi får avvakta och se vad som händer nu.

Om jag frågar samma fråga nu, tror du Abeba Aregawi springer för Sverige igen?

– Det blir för hypotetiskt att svara på det, säger Stefan Olsson.

Klart är att det är mycket osannolikt att Abeba Aregawi slipper undan straff helt, meldonium fördes upp på listan under 2015 och idrottarna hade skyldighet att veta att man skulle vara fri från det när 2016 började.

Sportbladet har sökt Abeba Aregawi för en kommentar.

Publicerad: