Slutade toksist: ”Spelade ingen roll”

SPORTBLADET

Han var var tolv sekunder efter konkurrenterna.

För Robel Kiros Habte, 24, handlade 100 meter frisim dock inte om resultatet – utan om deltagandet.

– Det spelade ingen roll var jag slutade, sa Habte till Reuters.

I försöken på 100 meter frisim uppnådde australiensaren Kyle Chalmers, 18, bäst tid. Hur det gick för Robel Kiros Habte?

Han hade sämst tid – 17 sekunder sämre än Chalmers och var den enda som inte simmade distansen på under en minut.

Den etiopiske simmaren gick ut i första heatet och det började inte särskilt bra. När Habte gick upp för att ta luft efter att ha dykt i bassängen var han redan en kroppslängd bakom de andra.

”Ville göra något annorlunda”

När hans konkurrenter väl hade tagit sig i mål, tagit av mössorna och vilade vid målgången simmade Robel Kiros Habte, 24, in – tolv sekunder senare. Med totaltiden 1.04,95 var Habte den som hade överlägset sämst tid i försöken. Det var dock inte någonting som grämde honom.

– Jag är så glad, för att det är min första tävling i OS, sa Habte till Reuters efter loppet.

24–åringen hade kvalificerat sig till OS via en specialinbjudan från det Internationella Simförbundet (FINA) – vilket ges ut till länder som är underrepresenterade. Själv var han nöjd – då han fick representera ett land som främst gjort sig känt i OS–sammanhang via sina framgångar i långlöpning.

– Jag ville göra något annorlunda för mitt land, det var därför jag valde simning. Varje dag som du vaknar upp i Etiopien springer alla. Ingen simmar. Men jag ville inte springa, jag ville simma, förklarade han för Reuters innan han la till:

Förklarade tiden med morgonträningen

– Det spelade ingen roll var jag slutade.

Trots att Robel Kiros Habte inte nådde några större framgångar i bassängen blev han under sin dryga minut som tävlande en stor publikfavorit. Det fortsatte även på sociala medier – där det främst var hans kraftiga kroppsbyggnad som ställdes i kontrast mot konkurrenterna.

Försöket var en bra bit under Habtes personliga rekord, på 59.08, någonting han förklarade med att morgonträningen hade gjort honom ”spänd”.

Finalen i 100 meter fritt avgörs under natten mot torsdag.

ARTIKELN HANDLAR OM

Simning

Sommar-OS