Spred rykte om OS-kaoset: ”Rökridåer”

1 av 4
SPORTBLADET

RIO DE JANEIRO, BRASILIEN.

Smuts, översvämning, blockerade toaletter – och mitt i oredan runt OS-byn i Rio de Janeiro har ett par svenskar hamnat i fokus.

Nu protesterar SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo mot uppgifter som sprids av den spanska stortidningen AS.

– Det är rökridåer, säger han.

När Rio de Janeiro tilldelades OS basunerade arrangörerna ut att de skulle bygga tidernas största OS-by för de aktiva. Det var sju år sedan. Nu, med drygt en vecka till invigningen, handlar artiklarna knappast om områdets imponerande storlek.

I stället slog den australiensiska delegationen larm om att bygget var ofärdigt och hade läckande rör, översvämmade golv och obelysta trapphus. Där kunde de inte bo, sa de. Brittiska Guardian rapporterade att 19 av 31 hus inte var godkända enligt säkerhetsföreskrifterna.

Historien fick en ny vända under tisdagen då den spanska stortidningen AS såg svenska idrottare lämna OS-byn i taxibilar för att bo i närliggande lägenheter. "De har beslutat att lämna den olympiska byn på grund av smuts och dåliga toaletter" skriver AS och fortsätter "delegationen från norra Europa har ingen avsikt att återvända till OS-byn innan allt är färdigt, vilket i teorin borde vara i slutet av veckan".

”Inte fått våra lägenheter”

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo nåddes av skriverierna under tisdagen. Han säger att uppgifterna stämmer delvis – Isak Öhrström, kanotslalom, och hans tränare ska inte bo i byn på ett par dagar. Men Reinebo menar att de spanska journalisterna har dragit helt fel slutsatser om orsaken.

– De bor i lägeneter vi har utanför OS-byn just nu, men ska flytta in om ett par dagar, säger Peter Reinebo.

Stämmer det att ni lämnade för att standarden var för dålig?

– Nej, det stämmer inte. Isak och hans tränare bodde i OS-byn en natt för att vi inte hade fått våra lägenheter än. När vi fick dem flyttade de, som planerat, ut.

Så det har inget att göra med problemen i OS-byn?

– Nej, det blir en helt felaktig vinkling på det. De bor ett par dagar utanför av praktiska skäl. Allt annat är rökridåer.

”Inget ovanligt”

Peter Reinebo nämner en annan felaktig medieuppgift. Det svenska damlandslaget i fotboll har också lämnat OS-byn. Men inte av missnöje.

– Det är helt fel. De har hela tiden planerat att ha sitt läger i Portobello, säger han.

Hur kan skriverierna bli så här fel?

– Det är några från media som häckar utanför ingången och gör sin tolkning om någon kommer med bagage. Alla åker från flygplatsen till welcome center, det är bästa vägen och de vill se OS-byn. Det är inget ovanligt.

Vad tänker du om att ni har blivit en totalt felaktig toppnyhet i Spanien?

– Haha. Vi vet hur det är innan OS: man söker olika typer av nyheter och det finns inte mycket idrottsligt att skriva om. Då blir det lite vadslagning om vad som är grejen: runt säkerhet, att något inte är klart eller miljöfrågorna? Det blir överdrifter. Det ingår.

ARTIKELN HANDLAR OM