Förlust i genrepet: ”En riktig käftsmäll”

SPORTBLADET

”Det blir som en riktig käftsmäll”

Foto: Robin Quaison och de andra svenska spelarna var steget efter mot Sydkorea.

Sao Paulo. En straff, ett kostsamt byte och trötta ben.

Trots en pigg start blev det förlust mot Sydkorea i genrepet inför OS.

– Det blir olyckligt. Vi får en skada och hinner inte få in en spelare. Det blir som en riktig käftsmäll, säger förbundskapten Håkan Ericson.

Foto: Förbundskapten Håkan Ericson fick se sitt lag förlora.

Stor sydkoreansk dominans bland de drygt 11 000 personerna på läktarna, ”hockeyklapporna” hördes under i stort sett hela matchen.

De fick också jubla högst efter slutsignalen på Pacaembu i Sao Paulo. Sverige föll med 2–3 mot Sydkorea i OS-genrepet.

– De vinner den här matchen rättvist. Men ändå positiv känsla med första halvtimmen i matchen. Så länge vi har någon sådär tänkt formation och vi gör det vi har jobbat med så tycker jag att vi styr upp det bra mot ett fantastiskt snabbt och skickligt Sydkorea. Det tycker jag ger råg i ryggen, säger förbundskapten Håkan Ericson.

”Är riktig klass i dag”

Den första halvtimmen var bra. Sverige förde spelet, trillade boll och försökte hitta igenom det sydkoreanska försvaret med kombinationer.

Sedan kom utdelningen.

Ken Sema väggspelade sig fri med hjälp av Astrit Ajdarevic. Sema rullade kyligt in 1–0.

– Astrit är riktig klass i dag. Det är nästan konstgräs vi spelar på och det krävs fin teknik och snabba beslut, det är inte många bollar han tappar i dag. Ken gör det fantastiskt bra i dag, säger Ericson.

Olyckligt byte

Men sedan kom en olycklig period.

Målvakten Andreas Linde boxade bort ett inlägg och var sedan inblandad i en närkamp med en sydkorean där domaren valde att blåsa för straff.

Linde räddade första skottet, men Changjin Moon sköt in returen.

Strax före straffsituationen kolliderade Linde med Abdul Khalili, som tvingades lämna matchen några minuter senare. Jacob Une Larsson ersatte.

Med tio spelare på planen, i väntan på bytet, lyckades dock Changjin Moon vackert skjuta in sitt andra mål i matchen fram till 2–1.

– Vi får en skada och hinner inte få in en spelare, så det blir som en riktig käftsmäll, så klart. Vi får göra lite förändringar. Vi klarar inte hur mycket som helst. Vi fick ställa över (Alexander) Fransson och så går Abbe sönder, två av tre centrala mittfältare. Sedan får vi göra andra justeringar, säger Ericson och fortsätter:

– Vi har ett försvarsspel som är tio–femton meter för långt ner. Det ger initiativet till Sydkorea och de kan etablera spel, jag känner att de växer jättemycket. Sedan får vi en jobbig start med 3–1 i början på andra och jag känner att nu kan det rinna iväg, men då får vi 3–2 i stället genom Jacob Une Larsson. Sedan har vi en hyfsad period. Sydkorea vinner den här matchen rättvist.

Ingen fara med Khalili

Enligt förbundskapten Håkan Ericson ska det inte vara någon fara med Khalili.

– Det är ingen knägrej, utan det var en lårkaka. Normalt sett ska sådant lägga sig på några dagar, det ska inte vara någon fara. Jag räknar med att det inte är någon fara med Fransson heller, han hade kunnat spela i dag. Vi ville inte riskera honom det var en färsk skada. Han har en känning i hälsenan och det kan ha att göra med den hårda och gropiga planen vi har tränat på. Så det var en försiktighetsåtgärd.

Astrit Ajdarevic, lagkapten för OS-laget, var glad över att få göra assist och tycker det var en okej insats med tanke på förutsättningarna.

– Det är väldigt många spelare som lär känna varandra fortfarande. Vi fick spela på en bättre plan i dag efter att ha tränat på en väldigt dålig plan. Jag tycker vi gör en helt okej match ändå med tanke på förutsättningarna, med tanke på att vi flög hit i dag och med tanke på att det är ett helt nytt lag. Det var ett bra test, vi fick göra två mål. Lite tråkigt att vi släppte in tre, säger Ajdarevic.

– Det värsta jag vet är att förlora, men jag förlorar hellre i dag än i OS. Vi tar med det positiva härifrån och det negativa förbättrar vi.

Den 4 augusti spelar Sverige första OS-matchen mot Colombia.