Torneklint: ”Hela situationen absurd”

SPORTBLADET

Tror Abeba Aregawi vill tävla för Sverige igen

1 av 2 | Foto: Karin Torneklint.

Karin Torneklint vill inte spekulera kring Abeba Aregawi och en kommande dom.

Men en sak är hon säker på, Aregawi vill tillbaka till landslaget:

– Absolut, det tror jag, säger hon.

Fallet Abeba Aregawi fortsätter att ta nya vändningar.

I dag gick hennes ex-agent Jos Hermens ut och hävdade att hennes nivåer av meldonium är så låga att hon kommer bli frikänd.

Uttalandet fick stora rubriker, men för förbundskapten Karin Torneklint var de bara en bekräftelse på den vändning som skett i fallet den senaste månaden.

– Det här är samma läge som för några dagar sedan. Vi väntar på RF och de har bollen, vi kommer inte spekulera, säger hon.

”Situationen absurd”

Däremot är hon kritisk till hur Wada ändrat spelplanen allt eftersom.

– Hela situationen känns ganska absurd. Det har varit en speciell situation hela tiden, det har aldrig hänt någon gång att så många åkt fast på så kort tid. Vi har väl känt hela vägen att det kan komma att hända mer, säger hon och fortsätter kritisera Wada:

– Det är inte bra alls. Det är inte bra för Wada, inte bra för oss som förbund och det är absolut inte bra för de aktiva.

Karin Torneklint berättar att hon haft kontakt med Abeba Aregawi för en vecka sedan för att kolla så att hon uppfattat de förändringar i riktlinjer som skett.

– Som aktiv måste man ha rätt att få reda på vilka rättigheter man har. Hon var redan hyfsat införstådd i alla fall.

Hur är er relation just nu?

– Ja det är jättesvårt att avgöra, men jag tycker det var ett bra samtal, det kändes inte konstigt.

”Kommer aldrig tycka det är bra...”

När ni satt på presskonferensen efter att b-provet analyserats var du tydlig med att du inte tyckte det var okej att ta en hjärtmedicin om man inte har hjärtproblem – oavsett om det var 2015 eller 2016. Hur ser du på det nu?

– Jag kommer aldrig tycka att det är bra att någon käkar medicin som man inte behöver. Sen kan det vara tillåtet enligt regler, men det kan inte vara hälsosamt att stoppa i sig medicin man inte behöver.

Hon bröt utan tvekan mot de de regler som Wada hade från början, hur skulle du känna för att ta ut henne i ett landslag till EM eller OS?

– Det måste jag tänka efter på. Jag vill inte spekulera i det nu.

Om vi säger så här, om hon frias helt finns det några andra hinder att ta ut henne?

– Jag törs inte svara på den frågan. Vi har aldrig ställts inför den väldigt annorlunda situationen och vi vill samla oss för att ha kloka och bra svar. Först vill vi läsa RF:s dom innan jag har en uppfattning om framiden.

Men du tror att hon vill tävla för Sverige om hon frias?

– Det tror jag. Absolut, det tror jag.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott