Plötsligt kan Norge vinna OS medaljliga

SPORTBLADET

Efter skandalen – analyserar dopningstest på nytt

Norge kan ha blivit blåsta på segern i medaljligan i Sotji.

Om de ryska idrottarna har fuskat.

Nu ska alla ryska dopningstest analyseras på nytt.

Efter beskedet om att IOK kommer utforska möjligheterna att stänga av samtliga ryska idrottare från OS i Rio de Janeiro kom också information om att samtliga dopningstester från vinter-OS i Sotji 2014 ska testas igen.

Norge kan vara det land som drabbats hårdast av den ryska dopningsskandalen.

Vårt skandinaviska grannland kan ha blivit blåst av Ryssland på fyra medaljer i Sotji. Den individuellt hårdast drabbade idrottaren kan vara Martin Jonsrud Sundby. Om de tre ryska medaljörerna i herrarnas femmil i längdskidor visar sig vara dopade skulle Jonsrud Sundby ha stått högst upp på prispallen.

Blåsta på medaljligasegern?

Dessutom kan det vara så att Norge borde ha vunnit den totala medaljligan. Landet kom tvåa efter Ryssland (33 medaljer) med sex färre medaljer.

Men det skiljer bara två guld. Eftersom att gulden väger tyngst i sammanställningen, hade det endast krävts att Ryssland förlorar två guld och Norge vinner ett guld för att gå om.

Sverige påverkas inte så mycket av situationen. Eventuellt skulle det ha blivit ett silver i stället för ett brons i herrarnas sprintstafett där Ryssland hamnade på andraplatsen.

Nu inväntar IOK besked från idrottens skiljedomstol Cas, som håller möte på torsdag, huruvida det är juridiskt hållbart med kollektiva avstängningar. IOK samlas därefter för ett nytt möte på söndag.

När resultaten från dopningstesterna kommer är inte fastställt.

ARTIKELN HANDLAR OM

IOK

Vinter-OS

Norge