”Jag vill ta medalj – förhoppningsvis guld”

avElin Kardell

Foto: BILDBYRÅN
Armand Duplantis har hoppat högre än någon annan i sin åldersgrupp.

Armand Duplantis är världens bästa 16-åring.

Stavhopparens resa mot att bli bäst av alla har redan börjat.

– Jag har format min egen teknik, säger Armand Duplantis.

Armand Duplantis.

För några dagar sedan slog Armand Duplantis, 16, nytt svenskt juniorrekord för 19-åringar. Dessutom har han hoppat högre än någon annan i hans åldersgrupp.

– Det känns jättebra, jag hoppades verkligen på 5,50 utomhus för att jag har bara hoppat det inomhus tidigare. Så det var kul att klara det utomhus, säger Armand Duplantis.

Svensk-amerikanen hoppade 5,51. På JVM i Polen hoppas han på guld.

– Jag vill ta en medalj, helt klart. Förhoppningsvis en guldmedalj. Men en medalj vore kul, säger 16-åringen.

Känner ingen press

Duplantis är självsäker och känner att han toppat formen. Men han är samtidigt medveten om att motståndet kommer vara det allra bästa, och han känner ingen press utifrån.

– Nej, jag kommer in i tävlingen som rankad femma, så jag är inte garanterad någon medalj. Jag känner inte att jag har så stor press på mig. Jag tror att jag kommer göra ganska bra ifrån mig. Den som har bäst dag kommer att vinna, säger Armand Duplantis.

Den sista perioden innan mästerskapet har Armand Duplantis inte fokuserat så mycket på det fysiska utan på tekniken, som är en väldigt stor del i stavhopp.

– Stavhopp är väldigt unikt. Alla har sin egen teknik och jag har format min egen teknik som skiljer från alla andras. Jag säger inte att min är rätt eller fel, men min är annorlunda, säger stavhopparen.

”Jag är så passionerad”

Just nu bor Duplantis i USA, men hans mamma är svensk. Det finns planer på att flytta till Europa, efter att skolan är avklarad.

– Det flesta stora stavhoppstävlingar är i Europa, och det finns väldigt bra tränare och anläggningar, säger Duplantis.

Varför har du valt att tävla för Sverige?

– Jag har dubbelt medborgarskap och kan välja vilket jag vill. Jag är född 50/50 så det var upp till mig att välja. Jag tycker att Sverige är en bättre stavhoppsnation och man blir bättre omhändertagen. Det passar mig bättre, säger Armand Duplantis.

Den unga stavhopparen är bara 16 år. Men han tror att han kommer vara med och slåss om medalj redan 2020 i Tokyo. Sen vill han bli bäst i världen. För han älskar att hoppa stav.

– Det handlar om att jag är så passionerad och att jag älskar sporten så mycket, säger han.

Armand Duplantis kvalar på torsdag klockan 09.45.

Junior-VM inleddes i dag och sänds på TV12.

ARTIKELN HANDLAR OM