Hyllas av golfsverige

1 av 3
SPORTBLADET

Henrik Stenson bröt den svenska majorförbannelsen

Nu hyllas han av golfsverige.

Så här säger profilerna efter den historiska bedriften.

Jesper Parnevik, före detta storstjärna, nu aktiv på veterantouren

– Det finns många ”tipping points” genom historien. Allt från förste svensk att spela fyra varv på British Open, till förste svensk att vinna på Europatouren. Det här kan bryta barriärer. Spräcker man bubblan så vetefan vad som händer. Det kan lossna för Stenson, och för de andra svenskarna. Så var det på damsidan; efter Lotta Neumanns första kom Annika, sen slog de andra igenom en efter en.

Per-Ulrik Johansson, före detta proffs

– Det betyder mycket. Det blir en otrolig uppmärksamhet kring golfen.

Peter Hedblom, före detta proffs

– Det betyder otroligt mycket. Jag minns själv när jag spelade; om andra svenskar gjorde bra ifrån sig, då pushades man själv. Det här kommer bana vägen både för våra andra svenskproffs som spelar på touren nu, men också för alla unga spelare som sitter hemma och tittar.

Fredrik Hellkvist, vd Nordea Masters

– Det betyder mycket. Alla sporter behöver sina föredömen. Problemet med golf är att ingen utanför golffamiljen bryr sig. Kanske kan detta ändra på det.

Catrin Nilsmark, före detta proffs

– Framförallt är det ett stort ok som faller från herrgolfens axlar. Jag tror inte det betyder så mycket rent intressemässigt men skönt för alla att kunna släppa denna förbannelse. Kanske också att damgolfen kan få mer uppmärksamhet när någon svensk dam håller på att vinna en major.

ARTIKELN HANDLAR OM