"Man kan behöva lite motgångar på vägen"

SPORTBLADET

Lovisa Lindh om årets resultat, astmabesvären och vägen till OS i Rio

1 av 2 | Foto: Lovisa Lindh har haft stora motgångar på vägen mot EM-medaljen

För ett år sedan hade Lovisa Lindh inte vågat hoppas på en OS-plats.

Nu blir det verklighet.

Efter nytt personligt rekord och bronsmedalj på EM gav Sveriges Olympiska Kommité i går klartecken att skicka 25-åringen till OS i Rio de Janeiro.

–  Det är det största man kan vara med om som idrottare, säger Lindh till Sportbladet.

Lovisa Lindh chockade hela friidrottssverige på EM i Amsterdam.

I finalen på 800 meter korsade 25-åringen mållinjen som trea på tiden 2.00,37, vilket betydde nytt personligt rekord och en säkrad EM-medalj.

Men tiden och det fina resultatet skulle återigen överträffas.

I går meddelade SOK att 25-åringen får tävla i OS i Rio.

– Jag blev bara otroligt glad och tacksamma att jag får vara med och representera Sverige i OS. Det blev en sådan otrolig bonus efter EM och jag hade inte kunnat önska sig något annat, säger Lindh till Sportbladet.

Drabbades av astma i fjol

Lovisa Lindh har inte haft en helt smärtfri framfart på löparbanan. 

För tre år sedan drabbades hon av hjärtmuskelinflammation och i fjol fick hon beskedet att hon hade astma.

Trots det har resultaten blivit allt bättre och i början av juni sprang Lindh in på 2.00,51 – den tredje snabbaste tiden på 800 meter någonsin. Bara Abeba Aregawi, 1.59,20, och Malin Ewerlöf, 1.59,44, har sprungit snabbare.

Problemen med framför allt astman har på sikt påverkat henne positivt, menar hon.

– Jag försökte tänka att det har gjort mig starkare och jag fick kämpa mig tillbaka. Jag har verkligen lagt ner mycket tid för att nå de här resultaten.  Man kan nog behöva lite motgångar på vägen också. Det senaste året har jag fått ha en kontinuitet i träningen. Det har flutit på väldigt bra och alla bitar har fallit på plats. Jag har kunnat träna på utan sjukdomar och avbrott, så då kommer också resultaten, säger Lindh.

"Jag studsar runt på moln"

Efter succén på EM var Lovisa Lindh återigen tillbaka på tävlingsbanan för SM-tävlingar. I lagtävlingen under onsdagen såg hon till att säkra guldet för sin klubb Ullevi i ett något märkligt lopp där de flesta sparade sig inför fredagens GP-tävling i Göteborg.

Lindh kommer springa GP-tävlingen på distansen 1000 meter och hoppas på att förbättra sitt personbästa på 2.40,17 som hon satte i just Göteborg förra sommaren.

Efter den klara OS-platsen och bronsmedalj på EM säger hon att hon fortfarande inte riktigt förstått vad som har hänt.

Kroppen känns bra och målet framöver är att slå drömgränsen två minuter på paraddistansen 800 meter.

– Det känns som jag studsar runt på moln. Det är så kul att det lossnar rejält. Jag har sprungit ganska stabilt på 2.00 tider och gjorde tre snabba lopp på tre dagar under EM trots att jag stängde in mig själv och låg i ytterspår. Jag ska nog kunna kapa tiderna ännu mer.

Om du blickar mot OS, har du satt upp några mål?

– Det är svårt att säga. Jag har försökt ladda om så bra jag kan inför tävlingen i Göteborg så hela OS-grejen och EM-medaljen kommer nog sjunka in i helgen. OS är det största man kan vara med om som idrottare och jag vill koma dit i så bra form som möjligt på alla sätt. Vi får se hur långt det kan räcka, säger Lindh.

ARTIKELN HANDLAR OM