SVT portas från OS-tävlingarna i Rio

SPORTBLADET

Blir utan ackrediteringar i Brasilien

MTG äger sändningsrättigheterna till OS.

Därför portas SVT från alla pressområden i Rio.

– Det blir lite besvärligare för oss att jobba, säger Jacob Hård till Sportbladet.

LÖNELISTA: Så mycket tjänar tv-sportprofilerna

Maktbalansen har ruckats i tv-Sverige. För första gången sedan 1960 tv-sänds inte ett sommar-OS på Sveriges Television. Precis som i Sotji, Ryssland för två och ett halvt år sedan är det i stället MTG som äger rättigheterna från Rio de Janeiro i augusti och sänder i kanalerna Viasat, TV3 och TV10.

SVT däremot har inget rättighetsavtal alls – något som innebär att kanalens journalister blir helt utan ackrediteringar och inte är välkomna in i pressområdet överhuvudtaget.

Totalt får Sverige 85 ackrediteringar, men dessa går huvudsakligen till skrivande journalister och pressfotografer.

"Olyckligt"

Historien upprepar sig därmed från spelen i Sotji 2014 där SVT blev helt utan tv-intervjuer i direkt anslutning till OS-tävlingarna.

– Det är olyckligt, säger Jan Olsson, avdelningschef på SVT Sport till tidningen Journalisten och fortsätter:

– Vi kommer att arbeta utanför de ackrediterade områdena. Det är bara de som har sändningsrättigheter som får ackrediteringar så vi befinner oss i samma situation som många andra medier.

”Lite besvärligare”

I och med att SVT inte kommer ha tillgång till pressrummen i anslutning till arenor och andra områden där tävlingar pågår så kan man tvingas till drastiska lösningar.

I Sotji-OS löste SVT situationen genom att köpa biljetter för att se evenemangen.

– Det blir lite besvärligare för oss att jobba. Samtidigt blir det ingen jättestor skillnad i och med att vi ändå inte har sändningsrättigheterna. Vi får lägga upp det på liknande vis som vi gjorde i Sotji-OS, säger Jacob Hård till Sportbladet.

Ni lärde er från det mästerskapet?

– Ja, det kan man säga.

Vad innebär det här för er bevakning? Kommer ni att skicka mindre folk?

– Det vet jag inte på rak arm. Jag själv har haft semester och inte hunnit vara så insatt i hur vår OS-bevakning ska se ut.

ARTIKELN HANDLAR OM