Franska öppna 2016

”Ville ta mina sex racketar i väskan och knäcka dem”

Av: 

Stefan Holm

SPORTBLADET

Johanna Larsson vidare efter kämpaseger

Johanna Larsson, en vinnare i Paris.
Johanna Larsson, en vinnare i Paris.

För svensk tennis står allt hopp till Johanna Larsson i årets Franska Öppna.

Då visade hon att ensam är stark.

27-åringen vann öppningsmatchen mot polskan Magda Linette med 6–3, 4–6, 7–5.

– Jag var väldigt, väldigt nervös, säger hon till Sportbladet.

Elias Ymer och Christian Lindell försvann i kvalet, svenska dubbelparet Johan Brunström/Andreas Siljeström har för låg ranking för att få en plats i dubbelklassen och Robert Lindstedt, landets högst rankade dubbelspecialist, är skadad.

Ensam svensk i startfältet

Herrklasserna i Franska öppna avgörs utan svenskt deltagande i år – men Johanna Larsson är på plats på Roland Garros för att spela både singel och dubbel.

Bodens bidrag till världstennisen slog polskan Magda Linette med 6–3, 4–6, 7–5 i första omgången, men det krävdes en riktig kämpainsats.

– Det var en svängig match, och det kändes inte som att jag fick grepp om den någon gång. Hon spelade på sin maxnivå och kom tillbaka hela tiden. Jag fick slita för varje poäng, säger Johanna Larsson.

Eftersom hon vann dubbeltiteln i Nürnberg kom hon till Paris först i söndags, och eftersom det regnade fick hon inte möjligheten att träna på någon av matchbanorna.

– Jag var väldigt, väldigt nervös och kände ingen trygghet. Det var mycket tankar i huvudet, för jag visste att jag hade en bra chans och ville vinna så mycket.  Jag får försöka tänka mindre i nästa match, för det sätter sig i tennisspelet.

Illa ute i skiljeset

Svenskan vann första set tämligen komfortabelt, men förlorade det andra efter att ha hämtat upp ett 1–4-underläge och räddat tre setbollar.

Även i tredje set var hon riktigt illa ute mot 84:e-rankade Linette. Johanna hade inte mindre än sex breakbollar emot sig vid ställningen 3–4 och låg under med 0–40.

– Då kändes det som att jag ville ta mina sex racketar i väskan och knäcka dem. Det är inte bra att tänka så under en match, så jag försökte samla mig och fick hjälp av henne.  Ja, jag fick någon boll gratis. Jag bjöd tillbaka i det följande gamet, men efter 4–5 spelade jag väldigt stabilt, säger Johanna Larsson.

Slog ut Errani

I andra omgången väntar bulgariskan Tsvetana Pironkova, som sensationellt slog ut 2012 års finalist Sara Errani med 6–3, 6–2.

– Alla har sagt att jag får möta Errani i andra omgången, men man ska inte ta något för givet. Alla är bra därute och Pironkova är alltid farlig i Grand Slam-tävlingarna.

Möter andraseedade paret

I dubbelklassen bildar Johanna Larsson, som vanligt, par med Kiki Bertens. Det svensk-holländska paret har haft en bra säsong, vann WTA-turneringen i Nürnberg och nådde finalen i Acapulco.

De måste fortsätta storspela, för i första omgången väntar andraseedade Bethanie Mattek-Sands och Lucie Safarova.

– Som Kiki sa: Vinner vi där är vi finalklara.  Det är ju perfekt. Nej, det är en skittuff lottning, men vi har spelat väldigt bra dubbel och har alla möjligheter, säger Johanna Larsson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter och få lägre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Franska öppna 2016

Johanna Larsson

Robert Lindstedt

Franska öppna

Tennis