Vägen mot kvartsfinal ligger öppen, Sverige

SPORTBLADET

MANAUS. Efter 2-2 mot svåraste gruppmotståndarna ligger vägen till kvartsfinal öppen.

Låter jag överdrivet optimistisk?

Jo, men Sverige har hanterat både Colombia och värmen, då bör de klara Nigeria och Japan också.

Närmast väntar alltså Nigeria på Arena da Amazonia här i Manaus fuktiga djungelvärme.

Ett Nigeria som fastnade på en flygplats i Atlanta när biljetterna inte var betalda, som rumlade in på matcharenan fem timmar före avspark utan ackrediteringar, och som till sist ramlade ut på planen för att göra fem mål mot Japan och släppa in fyra bakåt (apropå Kalle Anka-turnering…).

Ett galet resultat som säger följande:

Vi talar om två dåligt organiserade lag, där Japan gjorde det Sverige ska undvika i kväll: Svepas med i nigeriansk raggarfotboll.

Om Sverige – ett av den här turneringens allra skickligaste och bäst förberedda lag både taktiskt och praktiskt – följer matchplanen, och är fortsatt trogna spelidén om att dominera bollinnehavet och därmed slipper jaga sig trötta, så kommer tålamod och organisation betala sig mot Nigeria, det är jag övertygad om.

Eller som förbundskaptenen Samson Siasia utan omsvep erkände när jag frågade om Nigerias defensiv i matchen mot Japan:

– Förskräcklig.

Men han lovade bättring mot Sverige som han betraktar som en svårare motståndare än Japan:

– Om inte Sverige vinner blir det stora problem för dem, sa Samson Siasia i ett försök att flytta över pressen.

Nya styrkeförhållanden

Han kan inte räkna med någon direkt hjälp att sprida budskapet, åtminstone inte från hans landsmän: Inte en enda nigeriansk journalist närvarade vid presskonferensen, däremot sex stycken från Sverige – och en japan (det säger kanske något om OS-turneringens status, åtminstone i Nigeria).

Bredvid Samson Siasia på presspodiet satt John Obi Mikel (eller Mikel John Obi som han nyligen bytt namn till) men det är inte Chelseastjärnan som stuckit ut i Nigeria hittills utan vänsterforwarden och krutpaketet Oghenekaro Otebo från portugisiska andraligan som hängde hela fyra baljor mot Japan.

Inte illa pinkat med bara fem timmars förberedelser i kroppen.

När det var Sveriges tur att hålla presskonferens varnade förbundskapten Håkan Ericson också för den snabbe och två meter långe anfallsspetsen Umar Sadiq från Roma:

– Man ler lite när han kommer in på planen men när han springer, då ler man inte längre, sa Håkan och log.

Sverige verkar ha svängt ett par grader kring styrkeförhållandena i gruppen: Tidigare har det hetat att Colombia är den svåraste motståndaren. Nu, efter första rundan, menar förbundskapten Ericson att Nigeria har en bättre offensiv:

– Jag tycker det. Nigerias individuella skicklighet är större.

Visst, det finns ett par spelare Sverige måste ha koll på, ingen tvekan om den saken men med tanke på att Nigerias försvarsorganisation påminner om dansgolvet på en Finlandsfärja strax efter midnatt ska det finnas utrymme för Astrit Ajdarevic och Mikel Ishak att skriva in sig i målprotokollet på nytt.

Inga ändringar i startelvan, och lagkapten Ajdarevic satt med på podiet under den internationella delen av Sveriges presskonferens. När han inte fick några frågor konstaterade han med spelad besvikelse:

– Säg till om ni behöver en modell någon mer gång.

Ett nygammalt kännetecken

Astrit fick sina frågor senare, när presskonferensen fortsatte på svenska, men inför den här matchen har han inte levererat citat som tidigare.

Jag tolkar det som att kaptenen tänker spara rubrikerna till efter avspark, och jag bjuder därför på ett personligt tips:

Sverige-Nigeria 3-1.

Förste målskytt: Astrit Ajdarevic.

Seger mot Nigeria, och seger även mot Japan i Salvador i sista matchen, kan räcka till gruppspeger vilket vore en stor fördel: Då kan Sverige stanna kvar i Salvador för att spela kvartsfinal mot tvåan i grupp A (Brasiliens och Danmarks grupp).

Blir Sverige grupptvåa måste laget resa vidare till São Paulo för att (förmodligen) ställas mot hemmanationen Brasilien.

– Det är klart att vi hellre möter de i ett senare skede i turneringen. Och att få spela kvar i Salvador vore en jättefördel, säger Håkan Ericson.

Först och främst ska Sverige ta sig till kvartsfinal överhuvudtaget men det bör de klara av med hjälp av bollinnehav och organisation, det här svenska landslagets sevärda och nygamla signum.

ARTIKELN HANDLAR OM