Mercedes bilar i krock direkt

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Nico Rosberg och Lewis Hamilton bröt Spaniens GP redan på det första varvet

Nico Rosberg tog starten, men Lewis Hamilton satsade allt.

Då krockade teamkamraterna och nu får Lewis Hamilton skulden av sin chef.

– Det är helt idiotiskt, säger Mercedes Niki Lauda.

Foto: VIASAT MOTOR

Mercedes båda förare kämpar om VM-titeln. Nico Rosberg har vunnit de fyra senaste loppen, men det var Lewis Hamilton som hade pole position i Spaniens GP. Nico Rosberg, som startade från andra ruta, tog dock över ledningen och när Lewis Hamilton satsade allt för att ta tillbaka initiativet och köra om Rosberg smällde det mellan kurva tre och fyra.

VM-ledaren stängde till luckan på utsidan och Lewis Hamilton körde av och drog med sig sin teamkompis.

Båda bilarna bröt loppet redan under det första varvet.

– Lewis försökte trycka sig förbi Nico med våld. Det är  helt idiotiskt att ens försöka det under den andra kurvan av ett lopp.  Det är det ultimata fiaskot, säger den trefaldige världsmästaren Niki Lauda som också är styrelseordförande hos Mercedes.

– Den som är först försvarar sig och kommer aldrig att lämna plats frivilligt. Det är helt oacceptabelt.

”Kan hända”

Laudas åsikt är däremot inte förankrad i teamet och stallchefen Toto Wolff vill inte lägga skulden på någon förare.

– Niki som gammal förare har naturlitvis sin åsikt och det handlar om hans instinkt som förare. Som förare är det också riktigt att ha det, då ska du vara svart eller vit, men som team måste man se tv-bilderna och analysera incidenten. Det är inte helt tydligt vad som händer på bilderna, Nico tappar lite fart ut ur kurvan och Lewis satsar. Jag vill inte ge någon förare skulden. Det är inte så att en av dem bär all skuld och den andra ingenting, säger stallchefen.

– Vi har pratat med förarna, men det är inte helt klart vad som egentligen hände. Vi låter dem köra mot varandra och då händer en sådan sak någon gång. De är båda två enormt besvikna och har självklart var sin åsikt. Nu måste vi titta på allt en gång till i lugn och ro.

”Nicos fel”

Den svenske experten Rickard Rydell är däremot av en annan åsikt och anser att Nico Rosberg gjorde fel när han försvarade sin ledning.

– Jag tycker att Nico stänger dörren lite försent, säger Viasats expert Rickard Rydell.

– Reglerna säger att om man är jämsides måste man lämna en bilbredd. Han skulle ha stängt dörren tidigare. Det är Nicos fel.

Mercedes har haft ett första möte efter incidenten, högste chefen Dieter Zetsche har lämnat banan och båda förarna är kallade till tävlingsledningen. Domarna ansåg dock att det handlade om en racingincident och ingen av förarna straffades.

Loppet vanns av 18-årige Max Verstappen, Red Bull.

Se mer klipp och höjdpunkter på Viasatsport.se.

Publicerad:

LÄS VIDARE