Kritiserat kval kvar - mot stallens vilja

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ecclestone: Kvalet lämnas som det var

Bernie Ecclestone.
Foto: TT
Bernie Ecclestone.

F1-stallen var vansinniga och själv kallade Bernie Ecclestone kvalet för skit.

Ändå blir det ingen ändring.

– Kvalet lämnas så som det var, säger F1-gurun.

Efter kvalet till Australiens GP var fansen besvikna, förarna irriterade och F1-teamen vansinniga. Det nya kvalet skulle göra passet ännu mera spännande och efter en inkörningsperiod i varje omgång var en förare tvungen att lämna banan var 90:e sekund, men det fungerade inte alls. Flera förare fick parkera eftersom de antingen saknade däck eller inte hann göra ett vettigt varv, dessutom var det en väldigt avslagen avslutning på kvalet. Ingen förare var på banan de sista fem minuterna av Q3.

– Jag skulle gärna vilja se vem som förespråkar ett sådant kval igen, sa Mercedes stallchef Toto Wolff till Autosport efter kvalet och påpekade att teamen var överens och att det skulle bli en ändring till nästa lopp.

– Det borde lösa sig inom ett par dagar.

Han fick även medhåll av Red Bulls stallchef Christian Horner och stallen hade ett möte inför loppet för att komma överens.

Ingen ändring

Trots det blir det ingen ändring till tävlingen i Bahrain den första helgen i april. I torsdags röstade nämligen F1-kommisionen, som lyssnat på teamen, Ecclestone, FIAs president Jean Todt, däckleverantören Pirelli, promotorn och sponsorer mot att ändra det nya kvalsystemet.

– Det blir som jag föreslog, kvalet lämnas så som det var, säger Ecclestone till Autosport.

– Därefter ska vi i lugn och ro sätta oss ner och analysera om det var det riktiga beslutet eller om det var fel, om vi måste göra några förändringar eller om vi måste tänka om.

Han är övertygad om att det nya, hårt kritiserade, kvalet är det rätta - just nu.

– Teamen diskuterar och vill ändra tillbaka, men jag anser att vi ska behålla kvalet från Australien, säger han till Gazzetta dello Sport.

– Det nya kvalet var en lite chock, kanske kan vi jobba vidare med det positiva från det. Jag vill inte att resultatet ska vara givet.

Detta beslut betyder alltså inte at kvalet komemr att vara så som det var i Australien under resten av säsongen, utan det kan ske en ändring efter Bahrains GP - om det är ett nytt fiasko.

Publicerad: