"VM och OS kan ryka för henne"

Konkurrenterna kritiska efter Johaugs positiva test

Konkurrenterna reagerar starkt på Therese Johaugs positiva dopningsprov.

Polska Justyna Kowalczyk uttrycker sig hånfullt – och finska Aino-Kaisa Saarinen drog till det italienska apoteket för att posera med salvan.

– Jag är osäker på den norska förklaringen. Kan vi lita på det Johaug och läkaren säger? frågar sig Saarinen till Dagbladet.

I slutet av augusti ådrog sig Therese Johaug ett munsår under ett läger i italienska Seiser Alm. Ett par dagar senare, när det norska laget rört sig 20 mil västerut till Livigno, fick hon av sin läkare Fredrik Bendiksen en kräm som innehöll den milda anabola steroiden clostebol.

När Johaug fastnade i en dopningskontroll sa hon sig vara helt oskyldig. Läkaren menade att det var svårt att avgöra om salvan var dopningsklassad, men tog allt ansvar och sa upp sig.

"Alltid med en följesedel"

Både Bendiksen och Johaug hävdar att de gjort allt i sin makt för att granska substansen. Därför var det märkligt när bilder på salvan dök upp.

Norska TV2 var först med att upptäcka att förpackningen som säljs på det aktuella apoteket har en tydlig varningsskylt prydd med ordet "dopning". Till Sportbladet bekräftar en av farmaceuterna att det enda sannolika är att den norska läkaren lämnat butiken med en varningsmärkt kartong.

"Kan läkaren missta sig?"

Justyna Kowalczyk är sannolikt den mest högljudda konkurrenten till Johaug och de norska åkarna. Hon har flera gånger kritiserat deras bruk av exempelvis astmamedicin.

På twitter publicerar polskan en bild av förpackningen med en syrlig text till:

"Trevlig förpackning på den här salvan".

Strax efter hakar Aino-Kaisa Saarinen på. Finskan, som missade förra säsongen efter att ha varit gravid, är av en tilfällighet på samma plats där salvan köptes. Därför tog hon sig till apoteket och letade upp preparatet. På en bild (som Kowalczyk också har publicerat) poserar skidåkaren med förpackningen, med varningsskylten väl synlig.

"Jag gick i min nyfikenhet till apoteket i Livigno för att se hur förpackningen ser ut. Kan läkaren missta sig angående dopning med denna förpackning?" skriver Saarinen.

Vill ha en utredning

När norska Dagbladet möter Saarinen är kritiken mer svidande.

– Detta är trist och chockerande. Det är speciellt att förra säsongens två norska världscupsvinnare båda testar positivt inom loppet av två månader. Jag är i chock. Detta är utövarens ansvar, säger hon till tidningen.

Saarinen ifrågasätter hela berättelsen.

– Jag är osäker på den norska förklaringen. Kan vi lita på det Johaug och läkaren säger? Jag hoppas att Wada undersöker vad som faktiskt sker i norsk längdskidåkning. Vi behöver en oberoende granskning där. Jag litar på Wada, säger hon till Dagbladet.

Varken Kowalczyk eller Saarinen vill spekulera i vad som är en rättvis påföljd. Men Aino-Kaisas landsman Ivo Niskanen har sin uppfattning om vad som är rimligt.

– Det är inte min uppgift att bestämma det eller tycka något om det. Jag har tillit till att Wada kommer med ett riktigt beslut. Men utgångspunkten i Wadas regler är klara när det gäller steroider. VM (i februari 2017) och OS (vintern 2018) kan fort ryka för henne, säger Niskanen till Dagbladet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.