”Det är världens vackraste sport”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Talangen valde bort landslaget i fotboll – för bandy

1 av 11 | Foto: PONTUS ORRE
AIK tränar på Bergshamra IP.

Linnéa Larsson, 20, nobbade ett allsvenskt fotbollskontrakt.

Kärleken till bandyn var för stark för att släppa.

– Det är världens vackraste sport, säger Larsson.

Linnéa Larsson.
Foto: PONTUS ORRE
Linnéa Larsson.

Linnéa Larsson har fram till den här säsongen kombinerat sporterna.

Sedan gymnasiet har hon spelat bandy för AIK i elitserien och fotboll i AIK:s utvecklingslag. Men till slut ville fotbollen att hon skulle välja. Hon erbjöds ett allsvenskt kontrakt, med kravet att hon lade bandyn åt sidan.

– Jag har hela tiden trott att det är klart att man kan kombinera två olika idrotter, det har ju gått hela vägen hit, säger 20-åringen som av sin tränare beskrivs som svensk bandys framtid.

Trots kärleken till båda sporterna drogs hon mot bandyn. För henne är det en unik sport som förtjänar mer uppmärksamhet.

”Match in i det sista”

– Enligt mig är det världens vackraste och snabbaste sport. Idrottsmässigt med lite distans till fotbollen, känns bandyn lite friare. Matchen är aldrig slut på något vis. Det är match ända in i sista sekund, säger Larsson.

Linnéa Larsson är en tävlingsmänniska. Men trots att hon blivit erbjuden allsvenskt kontrakt och har representerat juniorlandslaget, pratar hon ödmjukt om sin fotbollskarriär.

– Jag håller inte på med någonting halvdant. Jag satsar alltid fullt ut. Men det är svårt att veta vart man skulle kunna hamna. Förhoppningsvis hade det kanske blivit en bra fotbollsspelare av mig, säger Larsson och skrattar.

Jämfört med fotboll är bandy en sport som får lite uppmärksamhet. De olika förutsättningarna är någonting som märks av, tycker Larsson.

”Några tappra”

– I fotbollen finns det ett större engagemang runt om, här är det några tappra som ligger i. I tisdags var det sjunde träningen i år som vi inte fick isen spolad. Jämfört med fotboll är det i princip samma sak som att gräset inte blir klippt på två veckor, säger bandyspelaren.

Vann grundserien

Möjligheterna med pengar, resurser och media är större inom fotbollen än bandyn. Det är någonting som Larsson tänkt på. Men hon satsar på bandyn för att det är roligt, det är viktigare än yttre förutsättningar.

– Vi får ingenting för det här. Det vi får är att vara med och göra fantastiska saker på planen och uppleva saker som att vinna SM-guld. Stunder som man inte riktigt kan ta på. Det blir på något sätt betalningen som är värt mer än pengar, säger Larsson.

AIK vann grundserien genom att vinna samtliga tolv matcher. I sista omgången slog de tvåan Kareby med siffrorna 4–5. I går kväll spelades det semifinal, där AIK slog Västerås SK med 3–7.

Larsson tycker att de borde ta sig till final, och i slutändan tror hon att det står mellan sitt AIK och Kareby.

– Skulle jag sätta mina pengar, tror jag att det är vi och Kareby som slåss om det. Det blir spännande. Jag har en bra känsla, men det ska spelas om det, säger Larsson.

I omklädningsrummet innan träningen är Larsson ganska tyst. Plötsligt kommer frågan om någon vill ha förra årets silvermedaljer.

– Nej, den vill jag inte ha. Släng den, säger Larsson och överröstar alla.

Publicerad: