Vann efter pliktmiss: ”Är amatörmässigt”

Uppdaterad 2016-06-22 | Publicerad 2016-06-20

Dustin Johnson är en majorvinnare.

Amerikanen vann den 116:e upplagan av US Open efter dramatik – orsakad av arrangören USGA.

”Amatörmässigt”, skriver världstrean Rory McIlroy.

Följ ämnen
Golf

Dustin Johnson har aldrig haft turen med sig i de stora tävlingarna.

Under 28 majors har 31-åringen mäktat med hela elva topp 10-placeringar, därav fem topp 5-placeringar.

Men när världsstjärnor som Rory McIlroy, Henrik Stenson, Phil Mickelson och Jordan Spieth halkade långt efter tog han sin chans.

Världssexan har nu vunnit sin första majortävling någonsin.

– Det har inte riktigt sjunkit in ännu. Men det känns bra, jag har varit här många gånger och inte haft flytet mig mig. I dag hade jag det och det känns riktigt bra, säger han efter vinsten.

"Är det ett skämt?"

Men det såg länge ut att vara Shane Lowrys tävling.

Irländaren, rankad 41:a i världen, låg inför den sista rundan fyra slag före Johnson. Efter nio spelade hål hade dock Johnson med två birdies, samtidigt som Lowry stått för tre bogeys, dragit ifrån.

Då bjöd oväntat arrangören USGA på dramatik.

På det femte hålet hade Johnsons boll rört sig när han provsvingade. Domarna ansåg att det inte var Johnson som påverkat bollen, och gav ingen plikt.

Sju (!) hål senare meddelade dock USGA, arrangören av tävlingen, att incidenten skulle granskas efter att tävlingen spelats färdigt. Johnson fick därefter spela vidare med ovisshet om hur många slag under par han egentligen var. Under tävlingens gång kritiserades USGA kraftigt på Twitter av golfens allra största.

”Har jag förstått det här rätt… DJ (Dustin Johnson) rörde inte bollen. Det är dömt att han inte fick bollen att röra på sig. Flera hål senare säger de att han kanske gjorde det? Är det här ett skämt?”, skrev Jordan Spieth.

”Det här är löjligt… Han ska verkligen inte ha straff. Låt han spela utan något skit att tänka på. Amatörmässigt från USGA”, skriver Rory Mcilroy, och fortsätter:

”Det är inte rätt för någon på golfbanan. Om det hade vart jag hade jag inte slagit ett enda slag förrän de tagit ett beslut”.

Dustin Johnson själv menar dock att han inte la någon större tyngd på beslutet.

– Jag försökte bara fokusera på vad jag gjorde och inte oroa mig över något pliktslag. Jag ville bara spela golf hela vägen in, säger han.

"Bästa dagen någonsin"

När Dustin Johnson väl spelat färdigt gick han in på fyra under par, totalt tre slag före delade tvåorna Jim Furyk, Scott Piercy och Shane Lowry.

Johnson tilldelades till slut ett pliktslag men brydde sig inte det minsta om det. Dessförinnan, på det 18:e hålet, slog han sitt andra slag en halvmeter från hål, birdien puttades i utan problem.

– Det slaget är ett av de bästa jag någonsin slagit om man tänker på omständigheterna. Det var ett bra sätt att avsluta på, säger han.

Han firade sedan med sin fru Paulina Gretzky (dotter till hockeylegendaren Wayne Gretzky), och 18 månader gamla sonen Tatum. Det dessutom på fars dag.

– Bästa dagen någonsin. Tack alla, avslutar han.