Så här ska Abeba Aregawi dopat sig

avEmelie Fredriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Aregawi ber om ursäkt till svenska folket

Abeba Aregawi har för första gången berättat sin version av dopningen för IAAF.

Enligt agenten fick hon en bunt tabletter relaterade till två doktorer från Turkmenistan för två år sedan och även ifjol använt preparatet som hon trodde var vitaminer.

"Det är mitt eget fel att jag tog dessa tabletter utan att kontrollera", säger hon i en första kommentar.

Abeba Aregawi fick under dagen sitt b-prov testat.

Och det visade liksom a-provet spår av den förbjudna substansen meldonium, vilket SVT var först med att rapportera.

Hon och agenten Jos Hermens dök upp vid labbet i Lausanne för analysen under förmiddagen men efter ett långt samtal med internationella friidrottsförbundet, IAAF, där hon enligt Hermens öppnade sig, kom hon sedan aldrig tillbaka med honom för att få svaret på eftermiddagen.

I ett pressmeddelande från svenska friidrottsförbundet ger Aregawi själv en första kommentar efter dopningsskandalen.

"Trodde det var vitaminer"

"Idag har b-provet av det dopingprov jag lämnat analyserats i Lausanne och visat positivt resultat. Jag har tidigare fått tabletter av en läkare i Etiopien som jag trodde var vitaminer. Det är mitt eget fel att jag tog dessa tabletter utan att kontrollera", säger 25-åringen.

"Jag har i dag också haft ett möte med IAAF som jag till fullo vill samarbeta med. Jag vill härmed be om ursäkt till hela idrottsrörelsen i allmänhet och svensk friidrott, SOK, min klubb Hammarby, mina managers och tränare i synnerhet och alla de som stöttat mig under åren. De har alla varit en stor hjälp och ett stort stöd för mig och jag förstår att jag nu har sårat dem och gjort dem besvikna".

Agenten Hermens hälsade tidigare via SVT att Aregawi också ber om ursäkt till svenska folket som hon mår dåligt över att ha sviktit.

Utländska doktorer inblandade

Sportbladet, som var på plats i Addis Abeba förra veckan, kunde avslöja att flera utländska doktorer, kopplade till dopningshärvan med meldonium, gripits i den etiopiska huvudstaden. Sportbladet skrev då också att polisen försöker jaga efter alla de lokala mellanhänder som kan ha hanterat meldonium och andra dopningssubstanser.

Enligt Hermes ska det vara några av de här doktorerna som är inblandade i Aregawis fall.

Hermes berättar att Aregawi aldrig sett någon förpackning på tabletterna, även om han menar att det inte är någon ursäkt. Han säger också att hon ska ha tagit tabletterna även under "fjolåret".

"En redan i fängelse"

– Faktum är att hon fick en bunt med tabletter för två år sedan som är relaterade till två doktorer i öst, Turkmenistan. En av dessa läkare har redan blivit arresterad i Addis Abeba och är redan i fängelse, säger han till SVT.

– Vi försöker nu tillsammans med IAAF utreda exakt hur de fått kontakt med vissa idrottare och tränare.

Friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson tycker det är glädjande att Aregawi nu väljer att samarbeta med IAAF.

– Det har också varit vår ambition i våra kontakter med henne. Det är bra att så mycket information som möjligt kommer IAAF och oss till del i vårt fortsatta arbete mot doping, säger han i ett pressmeddelande.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM