Modernisera er – eller misslyckas

SPORTBLADET

Johan Garpenlöv: Tränarrollen i SHL har förändrats – det här är vad som krävs

Foto: En het debatt Johan Garpenlövs krönika om Kenta Johansson blev rejält omdebatterad. Nu förklarar Sportbladets krönikör vad han eftersöker i en modern coach.

Jag har full respekt för våra elittränare, som lever under en enorm press.

Det är ett otroligt utsatt jobb man tar med sig vart man än går i åtta månader.

I och med att det är tre matcher i veckan och tre poäng man spelar om blir det sådana skiftningar i serien hela tiden. Det ger fans och media möjligheter att spekulera och döma.

Pressen som tränarna lever under är svår att beskriva. Den pressen gjorde att Örebros tränare Patrik Ross sa upp sig och blev den första SHL-tränaren att lämna sitt uppdrag.

Jag hade synpunkter på Örebros val när de anställde Kenta Johansson, 57. Jag eftersökte en modern tränare.

Bland annat undrade den gamle stortränaren Per Bäckman, på sin utmärkta blogg ”Bäckis tankar”, vad en modern tränare är och undrade om det inte handlar om att få ut max av sitt lag oavsett hur gammal, eller modern, tränaren är.

Fick även flera övriga frågor om min krönika om Kenta Johansson och hockeytränaren år 2013, och vill utveckla vad en modern tränare är för mig.

Allt handlar om, precis som Bäckman skriver, att få ut max av sitt lag.

Det har ingenting med åldern att göra och det finns massor av bra exempel på det.

Men vem sätter nivån för vad som är max för laget?

Och hur får man fram det som tränare?

Det är nu det börjar bli intressant.

Jag vet att det inte finns något facit för hur man får ut max av sitt lag.

Det vi kan konstatera är att SHL ser annorlunda ut i dag än det gjorde för tio–tjugo år sedan, och det krävs ett annat ledarskap för att få ut max av sitt lag i dag.

När jag pratar om en modern tränare menar jag inte att tränaren måste vara ung, utan det jag menar är hur han jobbar som tränare.

Hur nyfiken han är.

Rutinen överskattas ibland

Hur han vidareutbildat sig och hängt med i utvecklingen i upplägg av träningar, individuell feedback och utveckling, speltekniska detaljer, den moderna tekniken att redigera och jobba med klipp från matcher både individuellt och i klubbens grundspel. Och vi ska inte tala om hur man jobbar med matchcoachning.

”Gamla skolans tränare”, som varit med länge, har alltid rutinen och erfarenheten att falla tillbaka på och det är givetvis viktigt. Men det är inte allt och i många fall har de en benägenhet att tro att erfarenheten betyder mer än vad den egentligen gör.

Det man kan konstatera är att det är otroligt svårt att vara tränare i dag.

En farmarliga

Man behöver en väldigt bred kompetens där man måste kunna leda och motivera människor.

Ha en förståelse för gruppdynamik.

Utveckla och utbilda individen och laget, kunna hantera media samt jobba under daglig press.

Det som gjort att tränarrollen har förändrats är att SHL inte är världens näst bästa liga längre, där de bästa spelarna från hela Europa medverkar, och där spelarna i stort sett är färdigutbildade och i många fall självgående ishockeyspelare. I dag är SHL en utvecklingsliga (farmarliga) till de större och starkare, och framförallt mer ekonomiskt starka ligorna, NHL och KHL.

Därför måste tränarna numera kombinera sitt tränarskap mellan att försöka vinna varje match där laget följer den spelidé som tränaren och klubben har, men också utveckla spelarna individuellt under säsongen för att på så sätt få en utveckling på sitt lag.

Det är så lag som Skellefteå, Frölunda och numera Modo jobbar och som gör dem framgångsrika.

Tid, kunskap och hårt arbete

Då måste du som tränare förstå och tro på det, och vilja göra det jobbet, för det är en helt annan ålders- struktur på lagen numera. Unga spelare och juniorer kastas in i högsta serien eftersom konkurrensen inte är vad den har varit.

Dessa talanger är långt ifrån färdiga ishockeyspelare. De måste få uppbackning och individuell utbildning för att fortsätta utvecklas, trots att de spelar i SHL.

Det här tar tid och det krävs ett enormt jobb och kunskap från tränarstaben.

Då kan man inte som coach komma en timme innan träning slänga ihop några övningar, köra en träning för att sen gå hem och tro att man ska få ut max av sitt lag.

Det handlar om ett hårt dagligt arbete där man vrider och vänder på allt och försöker med alla hjälpmedel att utveckla det lag man har.